Αρχική Σελίδα

 

Από 22 έως 28 Ιουνίου η 45η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού              «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2012»

 

 

   Όλα είναι έτοιμα για την 45η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2012» που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.   

 Τα Καραϊσκάκεια είναι μια Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού με ειδική αναφορά στο Λαϊκό Πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

    Αποτελούν καταξιωμένο θεσμό στη συνείδηση του λαού μας. Συστήθηκαν το  έτος 1927 με την με αριθμ. 17566/24-4-1927 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Από τότε, οι εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές συναγωνίζονται για την αναβάθμιση του θεσμού, προσδίδοντας σ’ αυτόν διάσταση εθνική, ιστορική, πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική. Συμβάλλει στη συναδέλφωση μεταξύ των λαών του κόσμου, καθώς και τη γνώση και ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ τους.

      Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην  Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας και σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας.

           Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές προβάλλεται ο πολιτισμός μας και τα αξιοθέατα της Θεσσαλίας, αφού οι ξένοι μας ξεναγούνται στη Λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα, το Πήλιο, τα Τέμπη κ.λ.π.

      Στα πλαίσια του Φεστιβάλ γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος, Σκοπευτικοί Αγώνες που τους διοργανώνει ο Σκοπευτικός Όμιλος Καρδίτσας «Η Άρτεμις», Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και παραδοσιακής ενδυμασίας από τις φιλοξενούμενες χώρες, σεμινάρια, μουσικά και χορευτικά εργαστήρια καθώς και θεωρητικά μαθήματα μουσικής και χορού μεταξύ των φιλοξενούμενων αντιπροσωπειών.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ : «Τα βραβεία του 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας»

Με μεγάλη επιτυχία και έχοντας αφήσει σε όλους τις καλύτερες των εντυπώσεων ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 18 Μαρτίου, το 28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗΚΕΚ, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Τη λήξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Κατερίνας Σταθοπούλου.

Στη σκηνή ανέβηκαν και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, που όλο αυτό το διάστημα είχαν αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης, ο θεατρικός συγγραφέας κ. Γιώργης Χριστοφιλάκης, ο σκηνοθέτης κ. Βασίλης Κυρίτσης, η ερμηνεύτρια κ. Αλίκη Καγιαλόγλου και ο ζωγράφος – εικαστικός κ. Γιάννης Τρούκης (απουσίαζε ο ηθοποιός κ. Γιάννης Μόρτζος).

Όλοι τους εξήραν το επίπεδο της διοργάνωσης και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη «ζεστή» φιλοξενία των Καρδιτσιωτών.

Για δέκα συνεχείς μέρες, η «καρδιά» του θεάτρου «χτυπούσε» στην Καρδίτσα και η εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου, που κάθε βράδυ γέμιζε ασφυκτικά την αίθουσα του Κινηματοθεάτρου, απέδειξε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική του θεσμού.

 

 

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της ΕΠΣ

 

«Για δέκα μέρες ζήσαμε ξανά τη συγκίνηση της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας, της πρωτοτυπίας, της διάθεσης για έκφραση κάθε είδους πάνω σ ΄ αυτό εδώ το γοητευτικό σανίδι …

Στο ΄΄σανίδι΄΄ που εν τω ζήλεψε κανένας απ ΄ όσους μας επισκέφθηκαν για τα χρήματα ή τη δόξα – δεν μπορούμε ούτως η άλλως να προσφέρουμε κάτι απ ΄ τα δύο – αλλά για να κομίσουν κάτι απ ΄ τη  καρδιά τους, τις σκέψεις τους γι ΄ αυτή την Τέχνη τη σπουδαία του θεάτρου, για να δοκιμαστούν ενώπιον μας και να κριθούν …

Τα βραβεία φέτος δεν ήταν χρηματικά ! Ήταν συμβολικά βραβεία τιμής στο ύψιστο αυτό ανιδιοτελές έργο που οι θίασοι απ ΄ όλη την Ελλάδα ήρθαν να μας προσφέρουν.

Τι πιο ελληνικό – άλλωστε – απ ΄ αυτή την έννοια του ΄΄συμβόλου΄΄.

Παρα λοιπόν την απουσία χρηματικού κινήτρου, οι συμμετοχές και φέτος ήταν πάμπολλες και το έργο της Επιτροπής αξιολόγησης δύσκολο.

Δύσκολο, όμως, και το έργο της Κριτικής Επιτροπής  μας, αφού αυτές τις βραδιές πέρασαν από μπροστά μας σπουδαία ελληνικά και ξένα έργα.

Λίγο πριν το 28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου καταχωρηθεί στα πρακτικά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους θιάσους που έστειλαν καταρχάς συμμετοχή, ακόμη κι αν δεν προκρίθηκαν αφού αναγνωρίζουν την αξία τούτου του θεσμού και τη  καταξιώνουν περισσότερο έτσι.

Στη συνέχεια, όλους όσοι συμμετείχαν τούτες τις βραδιές αφήνοντας τις δουλειές τους για να είναι κοντά μας.

Όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για τις παράλληλες εκδηλώσεις που πλούτισαν το πρόγραμμα μας, τις τιμώμενες προσωπικότητες που ήρθαν στην Καρδίτσα φέτος και μας έδωσαν τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε, αλλά και κοινώνησαν έστω κι ένα κομμάτι της τοπικής φυσιογνωμίας μας μεταφέρντας το στο άστυ, την Κάτια Δανδουλάκη, τον Παύλο Χαϊκάλη το Γιάννη Μετζικώφ και τη Λυδία Κονιόρδου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που σε τέτοια δύσκολη συγκυρία βοήθησαν όσο μπόρεσαν το θεσμό.

Πάνω απ ΄ όλους όμως την Κριτική Επιτροπή : το Γιώργη Χριστοφιλάκη, το Βασίλη Κυρίτση, την Αλίκη Καγιαλόγλου, το Γιάννη Μόρτζο και το Γιάννη Τρούκη που με καθαρή σκέψη και ματιά ζύγισαν τις συμμετοχές και απένειμαν τα βραβεία.

Με το κύρος τους πρόσθεσαν κύρος και στη δική μας διοργάνωση.

Κλείνοντας, θα θέλαμε – επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο – να στείλουμε και τη φετινή ανάμνηση μαζί με την αγάπη μας στο φίλο που μας έλλειψε παρα πολύ, τον Τάσο Ζωγράφο».

 

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Υποψηφιότητες:

1) Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων για τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του»

2) Θεατρική Μηχανή Καβάλας  για το έργο «AUTO STOP»

     3)     Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας για το έργο «Άγγελος Κυρίου»

Απονέμεται παμψηφεί

Στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων για τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του»

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Υποψηφιότητες:

1) Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων για τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του»

2) Θεατρική Μηχανή Καβάλας για το έργο «AUTO STOP»

     3)     Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας για το έργο «Άγγελος Κυρίου»

Απονέμεται παμψηφεί

Στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων για τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του»

 

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Υποψηφιότητες:

1) Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων για τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του»

2) Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος» για το έργο «Η γειτονιά των αγγέλων»

3) Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας για το έργο «Ποιος σκότωσε τον William

Απονέμεται παμψηφεί

Στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων για τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του»

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Υποψηφιότητες:

1) Θεατρική Μηχανή Καβάλας για το έργο «AUTO STOP»

2) Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας για το έργο «Άγγελος Κυρίου»

3) Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης για το έργο «Παρακαλώ … ας μείνει μεταξύ μας»

Απονέμεται παμψηφεί

Στη Θεατρική Μηχανή Καβάλας για το έργο «AUTO STOP»

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄  ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Υποψηφιότητες:

1) Πουροτζόγλου Νικόλαος για το ρόλο του Ζήση στο έργο «Άγγελος Κυρίου» της Θεατρικής Ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας

2)Ανδρέας Ελαιάς στο ρόλο του σκηνοθέτη στο έργο «AUTO STOP» της  Θεατρικής Μηχανής Καβάλας

3)Βαρβαρέζος Φόνης στο ρόλο του Δωδεκάλογου στο έργο «Η γειτονιά των αγγέλων» του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος»

Απονέμεται παμψηφεί

Στον Νικόλαο Πουροτζόγλου στο ρόλο του Ζήση στο έργο «Άγγελος Κυρίου» της Θεατρικής Ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Υποψηφιότητες:

1)Δάφνη Ατία στο ρόλο της Ζοζεφίνας Πάρις στο μονόπρακτο «Ο αντρειωμένος» του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων

2)Ζέτα Πανταζή στο ρόλο της Τζένης και της Παραμάνας στο έργο «Ποιος σκότωσε τον William;» της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας

3)Ελένη Καραλή - Σαρακίνη στο ρόλο της δασκάλας και της Πευκίδας στο έργο «Ποια Ελένη;» της Θεατρικής Ομάδας Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

Απονέμεται παμψηφεί

Στη Δάφνη Ατία στο ρόλο της Ζοζεφίνας Πάρις στο μονόπρακτο «Ο αντρειωμένος» του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Υποψηφιότητες:

1) Ανδρέας Ελαιάς στο ρόλο του σκηνοθέτη στο έργο «AUTO STOP» της  Θεατρικής Μηχανής Καβάλας

2) Βαρβαρέζος Φόνης στο ρόλο του Δωδεκάλογου στο έργο «Η γειτονιά των αγγέλων» του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος»

3) Πάνος Παναγόπουλος στο ρόλο του Ρωμαίου στο έργο «Ποιος σκότωσε τον William;» της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας

Απονέμεται παμψηφεί

Στον Ανδρέα Ελαιά στο ρόλο του σκηνοθέτη στο έργο «AUTO STOP» της  Θεατρικής Μηχανής Καβάλας

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Υποψηφιότητες:

1)Ζέτα Πανταζή στο ρόλο της Παραμάνας στο έργο «Ποιος σκότωσε τον William;» της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας

2) Ελένη Καραλή - Σαρακίνη στο ρόλο της δασκάλας και της Πευκίδας στο έργο «Ποια Ελένη;» της Θεατρικής Ομάδας Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

3)Μαρία Ρούσση στο ρόλο της μάνας στο έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις» της Θεατρικής Ομάδας «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα

Απονέμεται παμψηφεί

Στη Ζέτα Πανταζή στο ρόλο της Παραμάνας στο έργο «Ποιος σκότωσε τον William;» της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Υποψηφιότητες:

1) «Εφτά λογικές απαντήσεις» της Θεατρικής Ομάδας «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα

2) «Η γειτονιά των αγγέλων» του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος»

3) «AUTO STOP» της Θεατρικής Μηχανής Καβάλας

Απονέμεται παμψηφεί

Στο έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις» της Θεατρικής Ομάδας «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Υποψηφιότητες:

1) «Η γειτονιά των αγγέλων» από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος»

2) «Ποια Ελένη;» από τη Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

3) Τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του» από το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων

 

Απονέμεται παμψηφεί

Στις ενδυμασίες του έργου «Η γειτονιά των αγγέλων» από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος»

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Υποψηφιότητες:

1) «Ποιος σκότωσε τον William;» από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας

2) «Η γειτονιά των αγγέλων» από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπιος»

3) «AUTO STOP» από τη  Θεατρική Μηχανή Καβάλας

Απονέμεται παμψηφεί

Στη μουσική του έργου «Ποιος σκότωσε τον William;» από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Υποψηφιότητες:

1) «Ποιος σκότωσε τον William;» από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας

2) «Εφτά λογικές απαντήσεις» από τη Θεατρική Ομάδα «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα

3) «AUTO STOP» από τη  Θεατρική Μηχανή Καβάλας

Απονέμεται παμψηφεί

Στη μουσική επένδυση του έργου «Ποιος σκότωσε τον William;» από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Υποψηφιότητες:

1)Τα δύο μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του» από το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων

2) «AUTO STOP» από τη  Θεατρική Μηχανή Καβάλας

3) «Ποιος σκότωσε τον William;» από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας

Απονέμεται παμψηφεί

Στο πρόγραμμα των δύο μονόπρακτων «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του» από το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων

 

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

1)Στους τέσσερις κωπηλάτες και στη γυναίκα-ναύτη στο έργο «Ποια Ελένη;» από τη Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

2)Στους τρεις σπουδαίους ερασιτέχνες του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων : α) Νίκο Νιάγκο στο ρόλο του πάτερ Ντάλυ, β) Αντρέα Δαούση στο ρόλο του Διευθυντή Χολτ και γ) στον πρωταγωνιστή του μονόπρακτου «Αυτός και το παντελόνι του» Κώστα Μαζαράκη

3)Ειδικό βραβείο στη Θεατρική Ομάδα Ελληνικής Αστυνομίας για την αξιόλογη, όσο και συγκινητική προσπάθεια που κάνει στο χώρο του θεάτρου

4)Ειδικό βραβείο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την άψογη οργάνωση και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Καρδιτσιωτών

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Οι τρεις παραστάσεις που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό είναι :

1) Τα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του» από το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων

2) «Ποια Ελένη;» από τη Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

3)    «Άγγελος Κυρίου» από τη  Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

 

Απονέμεται σε ποσοστό 70,3 %

Στο έργο «Ποια Ελένη;» από τη Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΡΑΦΕΩΝ

Τα βραβεία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων έχουν ως : εξής :

Ø      1ο Βραβείο : στο έργο  «Άγγελος Κυρίου» από τη  Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ø      2ο Βραβείο : Στα μονόπρακτα «Ο αντρειωμένος» και «Αυτός και το παντελόνι του» από το Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων

Ø      3ο Βραβείο : Στη Θεατρική Μηχανή Καβάλας για το έργο «AUTO STOP»

Ευχαριστίες

Η διοργάνωση, όμως, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ηθική και οικονομική στήριξη ορισμένων ανθρώπων και φορέων τους οποίους η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ευχαριστεί θερμά.

Ειδικότερα :

Για τις παράλληλες εκδηλώσεις συνεργάστηκαν :

> Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες»

> Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας

> Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας

> Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας

> Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Καρδίτσας

> Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

> Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας

> Θεατρικό Εργαστήρι «τέχνης παίδευσις»

 

Ευχαριστούμε :

> Το Επιμελητήριο Καρδίτσας

> Το φωτογραφείο «Φως και Γραφή»   

> Την Εκτυπωτική Καρδίτσας

> Τον κ. Γιάννη Σπυριδώνη, Τοπογράφο Μηχανικό για την οικονομική του προσφορά

> Την επιχείρηση  «World House» του κ. Μπίτσιου

> Την κ. Έφη Ζωγράφου για την παραχώρηση του έργου «Ο ηθοποιός μέσα στους αιώνες» του Τάσου Ζωγράφου για αφίσα του Φεστιβάλ

Ιδιαίτερες ευχαριστίες :

> Στο ξενοδοχείο «ΑSΤRΟΝ» για την φιλοξενία των μελών της Κριτικής Επιτροπής και των τιμώμενων προσώπων

> Στον επιχειρηματία Πέτρο Αποστόλου για την παραχώρηση του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου

> Καθώς και σε όλους όσοι κάθε φορά συμπαρίστανται με σκέψεις και ιδέες στη διοργάνωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 20 Μάρτιος 2012 09:39)

 

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ταλιαδούρου 2  / Εμπορικό Κέντρο (2ος όροφος)

Κατάστημα Β9 / T.K 43100

Τηλ. 24410-72347 /  Fax. 24410-27190

                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : «28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας – Σε κλίμα συγκίνησης το τιμητικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Τάσο Ζωγράφο»

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, στα πλαίσια του 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, το τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του σκηνογράφου – ζωγράφου Τάσου Ζωγράφου που έφυγε από τη ζωή πέρσι τον Μάρτη, κατά τη διάρκεια του 27ου Φεστιβάλ.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την προβολή δύο καταπληκτικών video που ετοίμασε το μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος. Το ένα αναφέρονταν στο πλούσιο έργο του Τάσου Ζωγράφου και τα αποσπάσματα από τις ταινίες του, όπως το «Συνοικία το όνειρο» και «Ο Δράκος», έφεραν στο κοινό συναισθήματα χαράς, αλλά και νοσταλγίας, αφού το όνομά του έχει ταυτιστεί με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και όχι μόνον. Στο δεύτερο video, ο Τάσος Ζωράφος μιλούσε για την Καρδίτσα, για την πόλη που αγάπησε βαθειά, αλλά και για το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ενόσω ετοίμαζε την αφίσα του 26ου Φεστιβάλ και περίμενε σαν μικρό παιδί να έρθει και πάλι για να στελεχώσει την Κριτική Επιτροπή και για να δει τους φίλους του.

Ακολούθησαν δύο πολύ ιδιαίτερες ομιλίες : από την πρώην Γραμματέα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Βάσω Κοζιού και τον σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση. Τη δική του παρέμβαση έκανε και το μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος. Επίσης, η δημοσιογράφος Μαρία Μπακλαβά απήγγειλε ένα ποίημα αφιερωμένο στον Τάσο Ζωγράφο.

Ο καθένας τους είχε να προσθέσει και από ένα διαφορετικό κομμάτι της ζωής του Τάσου Ζωγράφου, κομμάτια που τους σημάδεψαν, κομμάτια που έδειχναν πολύ απλά την ταπεινότητα αυτού του ανθρώπου και το μεγαλείο της ψυχής του.

Παρόντες και η σύζυγός του Έφη με το γιο του Λυσίμαχο που παρακολουθούσαν το αφιέρωμα ιδιαίτερα συγκινημένοι. Την τιμητική πλακέτα απένειμε στην κ. Έφη ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός μιλώντας επίσης σε προσωπικό τόνο για εκείνον. Για τον καλλιτέχνη στον οποίο η Τέχνη οφείλει πολλά καθώς έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά πάνω από 100 ταινίες, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το έργο του στη ζωγραφική, με ξεχωριστή αγάπη στη θάλασσα και τις γοργόνες.

Μπορεί να έλειπε φέτος από την Κριτική Επιτροπή, αλλά από την καρδιά των Καρδιτσιωτών δεν θα φύγει ποτέ.

Συνέχεια με το αφιέρωμα στην Κάτια Δανδουλάκη

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται τη Δευτέρα 12 Μαρτίου με το τιμητικό αφιέρωμα στη γνωστή και αγαπημένη ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη. Στη ζωή και το έργο της σπουδαίας ηθοποιού θα αναφερθεί ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα λάβει η Θεατρική Ομάδα «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα που θα διαγωνιστεί με το έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις».

Η διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 του μήνα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗΚΕΚ, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής έχουν αναλάβει ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργης Χριστοφιλάκης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος, η μουσικοσυνθέτης Αλίκη Καγιαλόγλου και ο ζωγράφος - εικαστικός Γιάννης Τρούκης.

Οι παραπάνω θα επιλέξουν τρία βασικά βραβεία (Καλύτερης παράστασης, Σκηνοθεσίας και Επιλογής Κειμένου) και δέκα τιμητικά (Πρωτότυπου Κειμένου, Α ΄ Γυναικείου Ρόλου, Α ΄ Ανδρικού Ρόλου, Β ΄ Γυναικείου Ρόλου, Β ΄ Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μουσικής Επένδυσης, Προγράμματος).

Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 8.30μμ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Αθηνά Σιδέρη.

 

Το πρόγραμμα του διημέρου

 

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

 

 Ώρα 8.30μμ.

 

  > Τιμητικό αφιέρωμα

  Στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη

  Ομιλητής : Σταμάτης Κραουνάκης, μουσικοσυνθέτης

  > Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα με το έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις»

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

 

Ώρα 7.30μμ.

 

> Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Το θέατρο στην παλιά Καρδίτσα»

Οργάνωση : Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)

 

Ώρα 8.30μμ.

 

> Τιμητικό αφιέρωμα

Στον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη

Ομιλήτρια : Χαρά Τσιώλη, ηθοποιός

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» με το έργο «Ποια Ελένη;»

Έκθεση Εικαστικών

Επίσης, συνεχίζεται η Έκθεση εικαστικών με έργα μαθητών του Εργαστηρίου «Τέχνης παίδευσις».

Χώρος : Εμπορικό Κέντρο (6ος όροφος)

Διάρκεια της έκθεσης: 10 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2012, καθημερινά 5.00 – 8.00μ.μ.

Επιμέλεια Έκθεσης: Αγλαΐα Λάμπρου, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη

Την έκθεση μπορούν να επισκεφτούν σχολεία όλων των βαθμίδων κατόπιν συνεννοήσεως.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2441023025 & 6974958683

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2012 11:00)

 

Πρόγραμμα 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί

> Θεατρική παράσταση με την Κάτια Σπερελάκη στο έργο «Νίνα 2»

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

   > Αφιέρωμα στο σκηνογράφο Τάσο Ζωγράφο - Ομιλητές : Βασίλης Κυρίτσης, σκηνοθέτης και Βάσω Κοζιού, εκπαιδευτικός, πρώην Γραμματέας της Ένωσης

                        Πολιτιστικών Συλλόγων

    > Διαγωνιστικό μέρος

Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας με το έργο «Ποιος σκότωσε τον William;»

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

     > Διαγωνιστικό μέρος

Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων με το έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» - «Δεν λιγοστεύει η σιωπή με μια λέξη»

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

  > Τιμητικό αφιέρωμα

  Στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη

  Ομιλητής : Σταμάτης Κραουνάκης, μουσικοσυνθέτης

  > Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα με το έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις»

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Τιμητικό αφιέρωμα

Στον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη

Ομιλήτρια : Χαρά Τσιώλη, ηθοποιός

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» με το έργο «Ποια Ελένη;»

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

     > Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Μηχανή Καβάλας με το έργο «AUTO STOP»

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

    > Τιμητικό αφιέρωμα

Στον σκηνογράφο – ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ

Ομιλητής : Χρήστος Σιάφκος, δημοσιογράφος

     > Διαγωνιστικό μέρος

Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπου» με το έργο «Η γειτονιά των αγγέλων»

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης με το έργο «Παρακαλώ … ας μείνει μεταξύ μας»

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Τιμητικό αφιέρωμα

Στην ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου

Ομιλητής : Κώστας Τσιάνος, Σκηνοθέτης

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας με το έργο «Άγγελος Κυρίου»

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Εκτός συναγωνισμού

ΔΗΠΕΘΕ Μαραθώνα με το έργο «Χάρτινα Πουλιά»

       > Τελετή Λήξης

       > Απονομή Βραβείων

 

Παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 – Ώρα 9.00μμ.

> Προβολή της ταινίας «Συνοικία τ ΄ όνειρο» στη μνήμη του σκηνογράφου Τάσου Ζωγράφου

Οργάνωση : Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

Παρασκευή  9  Μαρτίου 2012 – Ώρα 10.00πμ.

> Δρώμενο για τα παιδιά με τίτλο «Το παιχνίδι των γρίφων», με θεατρικά δρώμενα και τη συμμετοχή της  Ε ΄ Τάξης του 14ου   Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και της Ε ΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

Χώρος : Κεντρική πλατεία Καρδίτσας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 – Ώρες 5.00μμ έως 7.30μμ.

> Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Α ΄ θμιας και Β ΄ θμιας Εκπ/σης, με το σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση

Χώρος : 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 – Ώρες 10.00πμ. έως 1.00μ

> Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Α ΄ θμιας και Β ΄ θμιας Εκπ/σης, με το σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση

Χώρος : 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 – Ώρα 7.00μμ.

> Έκθεση εικαστικών με έργα μαθητών του Εργαστηρίου «Τέχνης παίδευσις»

Χώρος : Εμπορικό Κέντρο (6ος όροφος)

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 – Ώρα 7.30μμ.

> Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Το θέατρο στην παλιά Καρδίτσα»

Οργάνωση : Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 – Ώρα 10.00πμ.

> Θεατρικό παιχνίδι στο Β ΄ Παιδικό Σταθμό Καρδίτσας από την εμψυχώτρια Σύλβια Σινάνη με θέμα «To ταξίδι του νερού»

 

 

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 – Ώρες 5.00 έως 7.00μμ.

> Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με τον ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ

Χώρος : Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 – Ώρα 10.00πμ.

> Δραματοποίηση παραμυθιών από το συγγραφέα Κώστα Χαραλά με θέμα «Το κουτί του θυμού»

Χώρος : 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 – Ώρα 8.30μμ.

> Δραματοποίηση παραμυθιών από το συγγραφέα Κώστα Χαραλά

Χώρος : Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 – Ώρα 10.00πμ.

> Δραματοποίηση παραμυθιών από το συγγραφέα Κώστα Χαραλά με θέμα «Το μυστήριο της Ανομβρίδας»

Χώρος : 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 – Ώρα 5.30μμ.

> Δραματοποίηση παραμυθιών από το συγγραφέα Κώστα Χαραλά με θέμα «Ο αυτοκράτορας και ο υπήκοος»

Χώρος : Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγγελικής Βαρελά (πλατεία Γιολδάση)

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 – Ώρα 7.00μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Κίτου με θέμα «Θεατρικές αναζητήσεις  : Πέντε θεατρικές προτάσεις για εφήβους» από το Εργαστήρι «Τέχνης παίδευσις»

Χώρος : Εμπορικό Κέντρο (6ος όροφος)

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 – Ώρα 11.30πμ.

> Παράσταση από το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες» με τίτλο «Ένα πουλί στη χώρα των γάτων»

Χώρος : Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 06 Μάρτιος 2012 17:57)

 

Οι προκριθέντες του 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Όλα είναι έτοιμα για το 28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, από 9 έως 18 Μαρτίου 2012, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗΚΕΚ.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον σκηνογράφο – ζωγράφο Τάσο Ζωγράφο, τον φίλο του Φεστιβάλ Θεάτρου, τον φίλο της Καρδίτσας, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Μάρτη, κατά τη διάρκεια του 27ου Φεστιβάλ. Ο Τάσος Ζωγράφος έχει στελεχώσει δεκάδες φορές την Κριτική Επιτροπή και με τις προτάσεις και τις υποδείξεις του πάντα μας βοηθούσε να γινόμαστε καλύτεροι, ενώ, πάνω από όλα, αποτελούσε κομμάτι της καρδιάς μας. Γι ΄ αυτό και το 28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αφιερώνεται στη μνήμη του, σε μια ελάχιστη ένδειξη τιμής.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και γενικότερα της Θεσσαλίας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επί σκηνής 8 ερασιτεχνικούς θιάσους στο διαγωνιστικό μέρος, θιάσους που μας έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας αφού, για άλλη μια φορά, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα τιμητικά αφιερώματα σε γνωστούς και αγαπημένους ανθρώπους από το χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού γενικότερα, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Πολλές και σημαντικές θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν, όπως επίσης θα διεξαχθούν και τα καθιερωμένα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που πάντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε ό, τι αφορά δε στα βραβεία, η Κριτική Επιτροπή, που θα αποτελείται από αξιόλογες προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου, θα επιλέξει τρία βασικά βραβεία (Καλύτερης παράστασης, Σκηνοθεσίας και Επιλογής Κειμένου) και δέκα τιμητικά (Πρωτότυπου Κειμένου, Α ΄ Γυναικείου Ρόλου, Α ΄ Ανδρικού Ρόλου, Β ΄ Γυναικείου Ρόλου, Β ΄ Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μουσικής Επένδυσης, Προγράμματος).

Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 8.30μμ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και οι συνδιοργανωτές της σας καλούν όλους κοντά τους, στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, στο 28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Οι προκριθέντες

 

Σε ό,τι αφορά στους συμμετέχοντες, η Επιτροπή Θεάτρου, μετά τη σχετική της συνεδρίαση, προέκρινε τους εξής :

> Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ) με το έργο «Ποιος σκότωσε τον William;» - Μια κωμωδία της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Μπαμπούνη

> Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων – Θεατρικό Εργαστήρι με το έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» - «Δεν λιγοστεύει η σιωπή με μια λέξη». Δύο κείμενα των Χωλλ Μίντλμας και Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Θεατρική Ομάδα «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης Μαραθώνα με το έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις» του Λεωνίδα Προυσαλίδη

> Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» με το έργο «Ποια Ελένη» των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου

> Θεατρική Μηχανή Καβάλας με το έργο «AUTO STOP»

>Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου «Γεωργάκης Ολύμπου» με το έργο «Η γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου Κρήτης με το έργο «Παρακαλώ … ας μείνει μεταξύ μας» των Ρήγα – Αποστόλου

      >Θεατρική Ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας με το έργο «Άγγελος Κυρίου»