Αρχική Σελίδα

Όλα είναι έτοιμα για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει από 9 έως 18 Μαρτίου 2018 η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συνδιοργανωτές: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί: Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, Εταιρεία ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Kafantaris-Papakostas S.A. Cotton ginning and oil mills. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Μαρτίου οι διοργανωτές παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να ανακοινώσουν το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας-Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης και από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας ο Πρόεδρος Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Βαγγέλης Σίμος, ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Τσιαλούκης, η Ειδική Γραμματέας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ζωή Βαϊοπούλου, ο Έφορος Γιάννης Καραντάνας και το μέλος Βασίλης Αγραφιώτης.

Για δέκα ημέρες, η Καρδίτσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι και ο μακροβιότερος στο είδος του.

Εξάλλου, για άλλη μια χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν αυτή τη μαγεία του θεάτρου.

Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Το εισιτήριο είναι συμβολικό και κοστίζει 5 ευρώ (εκτός από αυτό της έναρξης που θα είναι 7 ευρώ).

Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι και φέτος μαζί μας για να ομορφύνει τις πρώτες ανοιξιάτικες νύχτες. Πρόκειται για ένα θεσμό που καταξιώθηκε μέσα στην πάροδο του χρόνου, αλλά και μέσα από την συστηματική και εργώδη προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ κάνει την Καρδίτσα γνωστή στο πανελλήνιο, αφού για αρκετές ημέρες η πόλη μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας.

Η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και αυτό το αποδεικνύουν οι αξιόλογες συμμετοχές των θεατρικών σχημάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως το αποδεικνύει και το κοινό που κάθε βράδυ γεμίζει την αίθουσα. Αυτή η μεγάλη επιτυχία, οδηγεί και εμάς ως αιρετή περιφέρεια να στηρίζουμε το θεσμό και να προσπαθούμε να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Χωρίς αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια, δεν θα ήταν δυνατή η μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, τα μέλη των ερασιτεχνικών θιάσων, που κάνοντας καλό και ποιοτικό θέατρο, διεκδικούν το χειροκρότημα.

Τέλος κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω, πως ο πολιτισμός στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, μπορεί να αποτελέσει το καταφύγιο μας. Μπορεί να κλείσει πληγές και να ανοίξει παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον. Εύχομαι καλές και ποιοτικές παραστάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας είναι σταυροδρόμι Τέχνης, συνεργασίας και φορέων. Μέσα από το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική η Καρδίτσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Είναι μια κατάκτηση για την περιοχή μας. Μια κατάκτηση την οποία διατηρούμε και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε αγαστά όλοι οι φορείς της Καρδίτσας. Πέρα δε από την καλλιτεχνική διάσταση το Φεστιβάλ συμβάλει θετικά και προς μια αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος

Η Καρδίτσα για 10 ημέρες θα βρίσκεται στο κέντρο του θεατρικού ενδιαφέροντος με μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με τον καλύτερο τρόπο. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Εμείς ως Δήμος Καρδίτσας στηρίζουμε τη διοργάνωση και υλικά και με την παραχώρηση του Κινηματοθεάτρου. Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να στηρίξει και φέτος όλες τις εκδηλώσεις. Καλή θέαση σε όλους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Ντενίσης

Είναι γεγονός ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του πολιτιστικού κόσμου της χώρας μας, ως ένας σημαντικός θεσμός με εξαιρετική δυναμική που κάθε χρονιά βελτιώνεται. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε όλους εσάς, που τόσα χρόνια αναδεικνύετε τον πολιτισμό μας με μεράκι.

Η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αποτελεί βασικό συστατικό ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, από πληθυσμιακές ομάδες με ειδικές δεξιότητες.

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας, ως φορέας της επιχειρηματικής δράσης, θα είμαστε πάντα δίπλα σας και θα στηρίζουμε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, γιατί με τη διοργάνωση του επιτυγχάνεται άμεσα η προβολή της περιοχής μας κι έμμεσα στηρίζονται οι τοπικές μας επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος

34 χρόνια δεν είναι πολλά. Για εμάς στην Ε.Π.Σ.Ν.Κ. κάθε χρονιά είναι και μια καινούργια γέννα. Πέντε μήνες τώρα το πρώην και νυν Διοικητικό Συμβούλιο με οδηγό την πείρα του οργάνωσε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Τη γιορτή που ξαφνιάζει με το λόγο, την ερμηνεία, τη μουσική, τη σκηνογραφία. Τη γιορτή που προτρέπει να βγεις απ ΄ τη μιζέρια και τον ωχαδερφισμό και να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ζωής. Οι 25 συμμετοχές δείχνουν την αξία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας. Από αυτές επιλέγησαν οι 8 καλύτερες που θα διαγωνισθούν αρχίζοντας από το Σάββατο 10 Μαρτίου. Το Φεστιβάλ όμως θα ανάψει τα φώτα του την Παρασκευή με μια συναυλία αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι με ένα δικό μας παιδί, την Ευτυχία Μητρίτσα. Πέραν των 8 παραστάσεων καθ ΄ όλο το δεκαήμερο θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια από τα τιμώμενα πρόσωπα που θα είναι η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου και ο μεγάλος εικαστικός-ζωγράφος Κώστας Τσόκλης ο οποίος το Σάββατο 17 Μαρτίου σε ένα εικαστικό γεγονός θα παρουσιάσει σε βιντεοπροβολή 120 έργα του και θα ακολουθήσει συζήτηση για την πορεία της σύγχρονης τέχνης στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Επίσης Σεμινάρια θα παραδώσουν και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής της οποίας το καλλιτεχνικό βάρος είναι πολύ μεγάλο.

Μέλη της για φέτος θα είναι:

-  Ο Σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης

-  Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης

-  Ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος

-  Η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα

-  Ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου

Το έργο στην Αφίσα του Φεστιβάλ και στο πρόγραμμα είναι του εκλιπόντα Γιάννη Τρούκη.

Όλοι καταλαβαίνετε ότι η μεγάλη αυτή γιορτή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγκαλιά της άνοιξης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το μεγάλο συνδιοργανωτή: την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και τη θαλπωρή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Σας περιμένουμε λοιπόν την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 8.30μ.μ. για να γιορτάσουμε τα 34 χρόνια ερασιτεχνικού θεάτρου του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Η Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα στελεχώνεται από τους:

- Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη

- Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο–συγγραφέα

- Λουκά Θάνο, μουσικοσυνθέτη

- Χριστίνα Κωστέα, σκηνογράφο-ενδυματολόγο

- Παύλο Βησσαρίου, ηθοποιό

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 34ου Π.Φ.Ε.Θ.Κ.

Παρασκευή 9 Μαρτίου - Ώρα 8.30μ.μ.

> Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί

> Συναυλία – αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι. Τραγούδι-επιμέλεια: Ευτυχία Μητρίτσα. Μαζί της επί σκηνής ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.

 

Σάββατο 10 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω

 

Κυριακή 11 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

 

Δευτέρα 12 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου

Ομιλήτρια: Μάνια Ζούση, δημοσιογράφος

Τρίτη 13 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

Τετάρτη 14 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου

Ομιλητής: Διονύσης Τσακνής, συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής

 

Πέμπτη 15 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού (κατάλληλο για ηλικίες άνω των 15 ετών)

Παρασκευή 16 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

> Τιμητικό Αφιέρωμα στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη

Ομιλητής: Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος-συγγραφέας-εικαστικός

Σάββατο 17 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

> Πειραματική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε

Κυριακή 18 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.

      > Απονομή βραβείων

> Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί

> Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και τιμώμενο πρόσωπο το συνθέτη και ερμηνευτή Μπάμπη Στόκα.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις του 34ου Π.Φ.Ε.Θ.Κ.

Σάββατο 10 Μαρτίου, ώρα 19:00

Εγκαίνια Έκθεσης μελών του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας (Δημοτική Αγορά, έναντι Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου). Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη.

Διάρκεια Έκθεσης: έως 20 Μαρτίου.

 

Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 18:45 έως 8:00 μ.μ.

Θεατρικό STUDIO με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη: «Γράψε – Παίξε το έργο σου»: Εργαστήρι θεάτρου από το κείμενο έως την παράσταση.

Χώρος: ΚΙΕΡΙΟΝ ξενοδοχείο (αίθουσα σεμιναρίων). 

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 6:00 έως 8:00 μ.μ. στη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66). Είσοδος ελεύθερη.

 

Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 12:00 μ.μ.

Συνάντηση των μαθητών Καλλιτεχνικής Παιδείας του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου: Ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ζωή και την εμπειρία της ηθοποιού.

Χώρος: Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου)

 

Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 11:00 έως 14:00

Επιμορφωτικό σεμινάριο Α ΄θμιας με θέμα «Η θεατρική παράσταση από τη θεωρία στην πράξη». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ  Ευανθία Στιβανάκη θα αναλάβει τη θεωρητική εισήγηση και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη θα υποδείξει στους εκπαιδευτικούς πώς να στήσουν μια σχολική παράσταση.

Χώρος: Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66)

 

Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ. 

Θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος»

Χώρος: Δ ΄ Παιδικός Σταθμός Δήμου Καρδίτσας (Καμινάδων)

Επιμέλεια εκδήλωσης: η παιδαγωγός θεάτρου Σύλβια Σινάνη

 

Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ.

Συνάντηση των μαθητών Καλλιτεχνικής Παιδείας του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με την σκηνογράφο - ενδυματολόγο Χριστίνα Κωστέα: Γνωριμία με την τέχνη της σκηνογραφίας. Ιδέες για το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Χώρος: Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66).

 

 

Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 11:30 π.μ.

Συναυλία – παρουσίαση του νέου δίσκου του Λουκά Θάνου «Χρόνος Ερωτικός» σε ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα.

Ο «Χρόνος Ερωτικός» είναι η αφορμή της συνάντησης τεσσάρων δημιουργών, του συνθέτη Λουκά Θάνου, του ποιητή  Πάνου Δημητρόπουλου, του εξαιρετικού εκφραστή της ποίησης Σταύρου Σιόλα και του μοναδικού Κώστα Βαρώτσου. Περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα από το 10ο βιβλίο της Σειράς Ποιείν, εκδόσεις Μετρονόμος.

Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ.  

Εικαστικό γεγονός: Προβολή & ανάλυση 120 έργων του καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη. Αναδρομή, συζήτηση και προβληματισμός για την πορεία της σύγχρονης  τέχνης.  

Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Κυριακή 18 Μαρτίου –  ώρα 11:00 π.μ.

Παράσταση τριών μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Το σύνολο κιθάρας ΄΄Legato΄΄, το σύνολο εγχόρδων και το σύνολο τζαζ σε μια ευφάνταστη μουσική διαδρομή.

Η παράσταση γίνεται με σκοπό τη στήριξη του αντικαρκινικού αγώνα.

Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

 


Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2018 10:43)

 

Όλα είναι έτοιμα για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει από 9 έως 18 Μαρτίου 2018 η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συνδιοργανωτές: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί: Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, Εταιρεία ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Για δέκα ημέρες, η Καρδίτσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι και ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η έναρξη του Φεστιβάλ (την Παρασκευή 9/3) θα γίνει με μία ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα σε τραγούδια που έχουν γραφτεί για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες-σταθμούς. Σπουδαία τραγούδια μεγάλων συνθετών, ζωντανεύουν ξανά στη σκηνή του Δημοτικού Κιν/θέατρου μέσα από τη ζεστή φωνή της αγαπημένης Καρδιτσιώτισας καλλιτέχνιδας Ευτυχίας Μητρίτσα.

Από τα Κόκκινα Φανάρια και το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου, ως την Όμορφη πόλη του Μίκη Θεοδωράκη και την Οδό Ονείρων, το Ματωμένο γάμο και τη Στέλλα του Μάνου Χατζιδάκι (καθώς και πολλά άλλα), η Ευτυχία Μητρίτσα υπόσχεται να μας ταξιδέψει με ευαισθησία, θεατρικότητα και αμεσότητα στον κόσμο του τραγουδιού, που γεννήθηκε και αγαπήθηκε εντός, αλλά και εκτός σκηνικής δράσης και διαγράφει ως και σήμερα τη δική του αυτόνομη πορεία στις καρδιές μας.

Μαζί της επί σκηνής δύο εξαιρετικοί, δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Αχιλλέας Wastor στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.

Από το Σάββατο 10/3 θα ξεκινήσει το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ όπου θα λάβουν μέρος 8 συνολικά θίασοι οι οποίοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 25 συμμετοχές από όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά - και μετά από κάποιες ακυρώσεις συμμετοχών – το τελικό πρόγραμμα των διαγωνιζομένων διαμορφώνεται ως εξής:

 Σάββατο 10 Μαρτίου

> Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω

Κυριακή 11 Μαρτίου

> Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

Δευτέρα 12 Μαρτίου

> Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Τρίτη 13 Μαρτίου

> Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

Τετάρτη 14 Μαρτίου

> Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

Πέμπτη 15 Μαρτίου

> Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού

Παρασκευή 16 Μαρτίου

> Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

Σάββατο 17 Μαρτίου

> Πειραματική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από τιμητικά αφιερώματα σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το χώρο του θεάτρου και των Τεχνών, ενώ πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σεμινάρια επιμόρφωσης για ενήλικες και μαθητές, θεατρικά παιχνίδια, συναυλίες και άλλα).

Όλα τα παραπάνω, όπως επίσης και η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης, θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως για άλλη μια χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν αυτή τη μαγεία του θεάτρου.

Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.

 

Συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Επιλογής Έργων προκειμένου να αξιολογήσει τις 25 συνολικά αιτήσεις συμμετοχής για το διαγωνιστικό μέρος του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, από 9 έως 18 Μαρτίου 2018, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τις κ. Ντέμη Καρδιτσιώτη - ηθοποιό, Σόνια Κοζιού - φιλόλογο-μουσικολόγο, Διδάκτορα Εθνομουσικολογίας Παν/μιου Αθηνών, Βασιλική Μακρή - ηθοποιό και Κατερίνα Σταθοπούλου - φιλόλογο, κατέληξε στους οχτώ διαγωνιζόμενους θιάσους.

Για άλλη μια φορά, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας τη δυναμική του θεσμού αφού το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον ένα σημαντικό γεγονός στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Πιο αναλυτικά, οι θίασοι που θα διαγωνιστούν στο 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας είναι οι εξής:

1) Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Δήμου Κηφισιάς με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

2)Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε

3)Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου  Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω

4)Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

5)Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

6)Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δ. Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

7)Γραμμές Τέχνης Πάτρας με το έργο «Για πάντα μαζί» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου

8) Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων με το έργο "Η παγίδα'' του Robert Thomas

Να σημειωθεί πως η Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων ήταν Α ΄ Αναπληρωματική και προκρίθηκε να συμμετάσχει μετά από την ακύρωση της ομάδας Fraction Theater Company από την Καλαμάτα που είχε επιλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 8 θιάσους.

Β ΄ Αναπληρωματικό

Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα με το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

Γ ΄ Αναπληρωματικό

Θεατρική ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους θιάσους για τη συμμετοχή τους όπως επίσης και τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής Έργων για το δύσκολο έργο της αξιολόγησης.

Οι προετοιμασίες για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας προχωρούν με ρυθμούς εντατικούς και σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 11:08)

 

Σε 25 ανέρχονται οι υποψηφιότητες για το διαγωνιστικό μέρος του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, από 9 έως 18 Μαρτίου 2018, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η σχετική προθεσμία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη 30 Ιανουαρίου και, παρά το τόσο δύσκολο και ζοφερό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, ο αριθμός των συμμετοχών υπήρξε κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικός, γεγονός που αναδεικνύει το Φεστιβάλ σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με τεράστια αξία και δυναμική.

 Η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης έχει ήδη ξεκινήσει το δύσκολο έργο της, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι προετοιμασίες, εξάλλου, για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ συνεχίζονται με ρυθμούς πυρετώδεις και πολύ σύντομα η Οργανωτική Επιτροπή θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πολλά περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα εκδηλώσεων. 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Αναλυτικά, οι φετινές υποψηφιότητες είναι οι εξής:

1)Πολιτιστικός Σύλλογος Περιγιαλίου ΑΠΟΛΛΩΝ

Έργο: «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου

2)Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Δήμου Κηφισιάς

Έργο: «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

3)Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου

Έργο: «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε

4)Fraction Theater Company Καλαμάτας

Έργο: «Επείγοντα περιστατικά–Εχθροί εξ αίματος και Βιολογικός Μετανάστης» του Αρκά

5) Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων

Έργο: «Η παγίδα» του Robert Thomas

6) Θεατρική Ομάδα του Τμήματος ΚΑΠΗ του Δ.Ο.Κ.ΜΕ.Π.Α. Δήμου Παπάγου-Χολαργού

Έργο: «Μια τρελή-τρελή οικογένεια» των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη

7) Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου

Έργο: «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο

8) Θεατρική Ομάδα ΝΕΔΑ Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρίου

Έργο: «Μιας πεντάρας νιάτα» των Κ. Πρετεντέρη -Α. Γιαλαμά

9)Θεατρική Ομάδα ΛΗΝΟΣ των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Έργο: «Η γάτα και το ψάρι» της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου

10) Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Έργο: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

11)Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου  Θεατροφρένεια

Έργο: «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω

12) ΘΕΑτρική πινελιά Νάουσας Ημαθίας

Έργο: «Κι εσείς για το γιατρό;» του Θανάση Λιούνη

13) Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ»

Έργο: «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

14) Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Απανταχού Οξυωτών Ν. Καρδίτσας «Ο Άγιος Δημήτριος»

Έργο: «Οι Γαρουφαλλιές του Μπάρμπαθανάση» του Ντίνου Κορδώση

15) Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης

Έργο: «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού

16) Ένωση Μικρασιατών Θήβας

Έργο: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

17) Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

Έργο: «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

18) Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου

Έργο: «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ

19) Θεατρική ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης

Έργο: «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

20) Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης Δ. Παιονίας

Έργο: «Άμλετ η παρωδία» του Τζίμη Κούρτη

21) Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δ. Αλιάρτου

Έργο: «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη

22) Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» Καστοριάς

Έργο: "Πάμε πάλι" (Διασκευή του έργου "Play on" του Rick Abbot)

23) Θεατρική Ομάδα Δήμου Παύλου Μελά

Έργο: «Εχθροί εξ ΄ αίματος» του Αρκά

24) Γραμμές Τέχνης Πάτρας

Έργο: «Για πάντα μαζί» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου

25) Θεατρική Ομάδα Θεσσαλονίκης «Θέατρο Δυτικά»

Έργο: «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 06 Φεβρουάριος 2018 11:29)

 

 Από 9 έως 18 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

 Ήδη, έχει αρχίσει να κοινοποιείται η προκήρυξη με τους όρους συμμετοχής σε όλους τους ερασιτεχνικούς θεατρικούς θιάσους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο και μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό.

Oι διοργανωτές θέτουν τον πήχη των στόχων ακόμα πιο ψηλά ετοιμάζοντας ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων αντάξιο τόσο του κύρους του θεσμού, όσο και των προσδοκιών του θεατρόφιλου κοινού.

 Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018.

 Πιο αναλυτικά, η προκήρυξη με τους όρους συμμετοχής έχει ως εξής:

Α.  Έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, οργανώνει από 9 έως 18 Μαρτίου 2018 το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που στοχεύει στην ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και στην καλλιέργεια θεατρικής παιδείας στην ευρύτερη περιοχή.

  Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και θα λάβουν μέρος 8 θίασοι οι οποίοι θα επιλεγούν από Επιτροπή Επιλογής Έργων.

  Η Κριτική Επιτροπή, που θα αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου, θα επιλέξει:

·        Τρία βασικά βραβεία

1. Καλύτερης παράστασης

2. Σκηνοθεσίας

3. Επιλογής Κειμένου

·        Εννέα τιμητικά βραβεία

1. Α’ Γυναικείου Ρόλου

2. Α’ Ανδρικού Ρόλου

3. Β’ Γυναικείου Ρόλου

4. Β’ Ανδρικού Ρόλου

5. Σκηνογραφίας «Τάσος Ζωγράφος»

6. Ενδυματολογίας

7. Μουσικής Σύνθεσης

8. Μουσικής Επιμέλειας

9. Χορογραφίας – Κίνησης

Επίσης, θα αποδοθεί και το ειδικό Βραβείο Κοινού.

 
 Β. ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1.     Βιογραφικό του ερασιτεχνικού θιάσου (απαραίτητα και τα στοιχεία επικοινωνίας).

2.     DVD της θεατρικής παράστασης με τους συντελεστές που θα μετάσχουν στο Φεστιβάλ (οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι ίδιοι που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ), φωτογραφίες και - εφόσον η παράσταση επιλεγεί - αναλυτικό σημείωμα με τους ηθοποιούς και τους ρόλους που ερμηνεύει ο καθένας από αυτούς, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές και τις ιδιότητές τους (σκηνογραφία, ενδυματολογία, μουσική σύνθεση, μουσική επιμέλεια κλπ). Το υλικό που θα μας αποσταλεί δεν θα επιστραφεί.

3.     Το θεατρικό έργο δεν θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί την τελευταία χρονιά (επισυνάπτεται αναλυτική κατάσταση με τα έργα που παίχτηκαν κατά το έτος 2017).

4.     Για τη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ είναι απαραίτητη η έγγραφη άδεια του συγγραφέα, του μεταφραστή ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα.

5.     Ο κάθε θίασος μπορεί να συμμετάσχει μόνον με ένα έργο (αποκλείονται οι παιδικές παραστάσεις).

6.  Η συνολική διάρκεια της κάθε παράστασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 50 ΄.

7.  Ο φάκελος συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθεί στα γραφεία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (Ιεζεκιήλ 34, 4ος όροφος, Καρδίτσα, Τ.Κ. 43132) το αργότερο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2018 (σφραγίδα Ταχυδρομείου ή κούριερ).

 

Τα έργα που παρουσιάστηκαν την τελευταία χρονιά

33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (2017)

1) «Έτσι Είναι … Αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο

2) «Ψέμα στο ψέμα» του Anthony Neilson

3) «Χάρολντ και Μώντ» του Κ. Χίγκινς

4)  «Δόνια Ροζίτα» του Φρεντερίκο Γκ. Λόρκα

5) «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή

6) «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» του Γ. Κωνσταντίνου

7) «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου

8) «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

 

                                                  Για το Δ.Σ.                                                                                            

    Ο  Πρόεδρος                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

                                                              

Μανώλης Στεργιόπουλος                                                                 Χρήστος Τσιαλούκης

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 22 Ιανουάριος 2018 09:11)