Αρχική Σελίδα

Δυναμικά συνεχίζεται η 50η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Καθημερινά, η κεντρική πλατεία της Καρδίτσας είναι κατάμεστη από κόσμο, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του θεσμού. Ένας θεσμός που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, γι ΄ αυτό και η διοργάνωση έχει επετειακό – πανηγυρικό χαρακτήρα.

Το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επί σκηνής το χορευτικό του ΚΑΠΗ Καρδίτσας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Μητρόπολης με τον Μορφωτικό, Λαογραφικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυρίνης, το Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καροπλεσίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων καθώς επίσης και το Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «ZDRAVITSA» από τη Ρωσία.

Χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και από τις φιλοξενούμενες χώρες (Κίνα, Ρωσία, Κολομβία, Σερβία), ήθη, έθιμα και παραδόσεις σμίγουν κάθε βράδυ στη σκηνή των Καραϊσκακείων, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να ενώσει τους λαούς.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ και σε πολλά χωριά του Νομού μας, σε όλους σχεδόν τους Δήμους, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Καρδίτσα, τα Καραϊσκάκεια συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας. 

Η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του πολιτιστικού χάρτη, με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας αναμετάδοσης μέσα από τα sites του Δήμου: www.dimoskarditsas.gov.gr και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων: www.enpolis.gr

 Με τον τρόπο αυτό, η ομογένεια και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά όλα όσα διαδραματίζονται κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη 27 Ιουνίου. Παρουσιάζει η Αθηνά Σιδέρη.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 24 Ιουνίου

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας

 Ώρα 9.00μ.μ.

> Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou από την Κίνα

> Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ»

> Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»

Στους υπόλοιπους Δήμους

 Ώρα 9.00μ.μ.

Μαυρομμάτι: Σερβία και Κολομβία

Γραμματικό: Ρωσία

Μητρόπολη: Κίνα

Φύλλο: Κέρκυρα

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ώρα 6.30μ.μ.

Εκκίνηση του Καραϊσκάκειου Δρόμου από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και τερματισμός στην πλατεία Μαυρομματίου.

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου.

 

Χορηγοί: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, ΟΤΕ – COSMOTE, Επιμελητήριο Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ΤΕΡΝΑ, Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Νερού «ΘΕΟΝΗ», Επιχείρηση Ηλεκτρικών «ΖΟΡΜΠΑΣ», U-Shop Computer Παπαβασιλείου Ε&Α. Ο.Ε. Συστήματα Μηχανοργάνωσης και Τηλεπικοινωνιών, Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, Agroland Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή (Όσπρια), Μπουτίκ Κρεάτων ΨΑΡΡΗΣ, Κατάστημα Ηondos Center Καρδίτσας, Καφετέρια «Black and White», Κατάστημα Ρούχων PINK WOMAN, Οικιακός – Επαγγελματικός – Αρχιτεκτονικός Φωτισμός «Φως και Τέχνη».     

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 10:37)

 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 17:18)

 


Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου και έχει επετειακό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή μέρα και τονίζοντας πως η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στην Καρδίτσα. «Μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να κάνουμε μία αντίσταση παραγωγής. Με τα Καραϊσκάκεια βγάζουμε την Καρδίτσα μπροστά σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και του δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και σε όλους τους εθελοντές και ευχήθηκε στους φιλοξενούμενους καλή διαμονή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος χαρακτήρισε τα Καραϊσκάκεια ως μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θέτουν την Καρδίτσα στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτηόχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος καλωσόρισε τα χορευτικά συγκροτήματα στην Καρδίτσα, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές και τους εθελοντές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις. 

Τη σκυτάλη έλαβε η Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα και στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή χορευτικά συγκροτήματα της Καρδίτσας.

Στην έναρξη συμμετείχε και η Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας δίνοντας το δικό της ΄΄χρώμα΄΄.

Κείμενα διάβασαν ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου, που είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της έναρξης, και η ηθοποιός Βασιλική Μακρή. Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος-ενδυματολόγος. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Θεάτρου ΟΨΕΙΣ.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραίσκάκη, και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας.  Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.

Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό: οι ντόπιοι σύλλογοι έχουν παρουσιάσει εδώ τόσα ήθη και έθιμα της ελληνικής παράδοσης, καλλιεργώντας κάθε χρόνο και περισσότερο τις ικανότητες και την αγάπη τους για τη λαογραφία. Ωστόσο η πιο σημαντική επίδραση υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή του κόσμου και η παίδευση του κοινού τους.

Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη. Έτσι οι Καρδιτσιώτες και οι Θεσσαλοί ευρύτερα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας στην έκθεση που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017. 

Με αφορμή το θέμα της έκθεσης αυτής, τα φετινά Καραϊσκάκεια είναι αφιερωμένα στην ιδέα του Φιλελληνισμού, ένα ιστορικό φαινόμενο με παγκόσμια απήχηση από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική, όπου ο ανώτερος σκοπός της ελληνικής επανάστασης έγινε γνωστός και σεβαστός, ένα φαινόμενο τόσο συμβατό με το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και το τιμώμενο ιστορικό πρόσωπο του Καραϊσκάκη.

Για τον ευφυή πολέμαρχο με την αποστομωτική ειλικρίνεια που δεν υπέκυψε στις μικρότητες της πολιτικής εξουσίας. Για τον φιλότιμο αρχηγό του ελληνικού ξεσηκωμού, που γεννήθηκε, βαπτίστηκε Γεώργιος και ξεψύχησε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, διαγράφοντας ένα κύκλο ζωής που παρέσυρε στην ανεξαρτησία ένα ολόκληρο έθνος. Για τον άνθρωπο που κέρδισε την ελευθερία τη δική του και της φυλής του, είμαστε εδώ, στην πατρίδα του, σε καιρό πια ειρηνικό 190 χρόνια μετά το θάνατό του, να τιμούμε τον ήρωα Καραϊσκάκη σκορπίζοντας πανανθρώπινο μήνυμα συναδέλφωσης: με το λαϊκό πολιτισμό και την προφορική μας παράδοση, τριγυρισμένοι από την ελληνική και τις διεθνείς κουλτούρες.

Για τα φετινά επετειακά Καραϊσκάκεια, ευχές στην πόλη μας να τα εκατοστίσει !

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 12:28)

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 17:27)

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές το πρωί της Τρίτης 20 Ιουνίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

syn21062017

Στη Σ.Τ. συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Παππάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Βασίλης Αγραφιώτης και ο Ταμίας κ. Γιώργος Τασιγγόπουλος.

Άπαντες έκαναν λόγο για μια κορυφαία διοργάνωση και κάλεσαν τον κόσμο να στηρίξει ενεργά όλες τις εκδηλώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, έχουμε ιδιαίτερο καθήκον ως Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε, ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει μια διέξοδο, που θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες.

Τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» αποτελούν ένα καταξιωμένο θεσμό που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κλείνει 50 χρόνια ζωής. Η γιορτή αυτή δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τις ψυχές των προγόνων μας και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Φιλοδοξεί και καταφέρνει να φέρει σε όσους αναζητούν ακούσματα, αναμνήσεις από έθιμα και δρώμενα κάθε γωνιάς της Θεσσαλίας.

Πιστοί στις γενικές αρχές μας, αλλά και στις υπάρχουσες απαιτήσεις, στηρίζουμε και φέτος, το 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ».  Πρόκειται  για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αναγνωρισμένου κύρους, με διακριτή ταυτότητα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Η επιτυχημένη διαδρομή του φεστιβάλ τα τελευταία 50 χρόνια αποδεικνύει ότι ο λαϊκός πολιτισμός, στις ποικίλες του εκφράσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό παράγοντα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς προάγουν τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, βοηθούν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των Θεσσαλών και παράλληλα διασφαλίζουν την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στους διοργανωτές του φεστιβάλ, όσο και στους συμμετέχοντες και ευχάριστη διαμονή των προσκεκλημένων στην Καρδίτσα.

Βασίλης Τσιάκος, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της περιοχής μας. Τα φετινά «Καραϊσκάκεια» είναι ξεχωριστά γιατί σηματοδοτούν ένα χρονικό ορόσημο και δείχνουν ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αγαπούν την παράδοση. Πρόκειται για το σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό, στον οποίο ανταποκρίνονται με τη συμμετοχή τους, σχήματα από κάθε περιοχή της Ελλάδας και από αρκετές ξένες χώρες. Η Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το θεσμό και η καλύτερη απόδειξη είναι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» προς τιμή του συμπατριώτη μας Ηρώα Γεωργίου Καραϊσκάκη, έχουν πλέον πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία στέλνοντας το μήνυμα του πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση. Η Περ. Ενότητα Καρδίτσας από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της ήταν και συνεχίζει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης. Όλα τα στελέχη της Αιρετής Περιφέρειας δίνουμε χωριστή έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού, καθώς πρόκειται για  βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και του μακραίωνου πολιτισμού μας. Για αυτό στηρίζουμε, τόσο τη συγκεκριμένη κορυφαία διοργάνωση όσο και γενικότερα τον πολιτισμό. Στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανές και στη πρώτη γραμμή κορυφαίες εκδηλώσεις, που μας χαρακτηρίζουν και  αναδεικνύουν τον τόπο μας.

Με τις παραπάνω σκέψεις, εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου, για επιτυχία των εκδηλώσεων. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και όλους τους συντελεστές της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που ειδικά φέτος έχουν φροντίσει να οργανώσουν μια πολύ μεγάλη πολιτιστική γιορτή, ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Τέλος θέλω να καλέσω τους πολίτες της Π.Ε. να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους, όπως εξάλλου κάνουν κάθε χρόνο, μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της χώρας στο τομέα της παράδοσης.

 

Γιώργος Κωτσός, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου

Μισό αιώνα λαμπρών διοργανώσεων που έκαναν γνωστό το Νομό Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο, κλείνουν φέτος τα «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ», η μεγαλύτερη γιορτή της τοπικής μας παράδοσης!

Οι Καρδιτσιώτες νιώθουμε ιδιαίτερο θαυμασμό για τους άθλους του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά και μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ηρωική θυσία του υπέρ της ανεξαρτησίας του έθνους μας!

Όμως η φήμη του ατρόμητου πολεμιστή έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Ελλάδας, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ειλικρινούς πίστης στα ιδανικά της πατρίδος, αλλά και εμβληματική μορφή αγωνιστή της ελευθερίας.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας με την υποστήριξη της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, διεθνοποιώντας από την πρώτη στιγμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πουν φέρουν το όνομά του.

Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της μακροζωίας των «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΩΝ», καθώς οι πολλές και διαφορετικές διεθνείς συμμετοχές σε κάθε διοργάνωση, προσδίδουν μεγάλη αίγλη στον θεσμό, ώστε να διατηρείται πάντα ελκυστικός και να φτάσει σήμερα να γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του!

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, διότι με συνεχή αγώνα, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, καταφέρνουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο επιτυχημένες εκδηλώσεις, που προβάλουν την τοπική παράδοση και προάγουν τον πολιτισμό μας. 

Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος Καρδίτσας

Ο κ. Αλεξάκος επεσήμανε πως τα Καραϊσκάκεια δεν παραμένουν απλά ζωντανά, αλλά σημειώνουν συνεχώς ανοδική πορεία. Έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και σε όλους τους εθελοντές και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού.

Βύρων Παππάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα θεσμό που έχει προσφέρει πάρα πολλά και συνεχίζει να προσφέρει, ενώ συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να είναι τα πάντα άρτια διοργανωμένα.

Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας. 

Ιούνιος 2017: Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.

Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό.

Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη. Έτσι οι Καρδιτσιώτες και οι Θεσσαλοί ευρύτερα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας στην έκθεση που εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017. 

Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής Έκθεσης διαδέχτηκε η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων που πραγματοποιήσαμε το περασμένο Σάββατο, ενώ σήμερα Τρίτη, στις 7.00 το απόγευμα, θα γίνει η εναρκτήρια εκδήλωση στη Σπηλιά του Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 90 χρόνια.

 Οι κύριες εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο Τετάρτη και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 27 του μήνα. Με καλεσμένες χώρες την Κίνα, τη Ρωσία, την Κολομβία και τη Σερβία, με τη συμμετοχή αξιόλογων συγκροτημάτων από την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Νάξο, την Έδεσσα, τη Σαλαμίνα, τα Φάρσαλα και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και με τα τοπικά μας χορευτικά τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα», φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει το τιμητικό αφιέρωμα στην κ. Μένη Παπανικολάου για το έργο και την προσφορά της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το θεσμό των Καραϊσκακείων.

Επί ένα επταήμερο, ο Νομός μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Ένα επταήμερο που φέτος θα είναι πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο, γι ΄ αυτό και περιμένουμε όλους τους Καρδιτσιώτες να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και όλοι μαζί να ευχηθούμε για τα Καραϊσκάκεια να τα εκατοστίσουν και να έχουν ολοένα και ανοδικότερη πορεία. 

Βασίλης Αγραφιώτης, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

Ο κ. Αγραφιώτης τόνισε πως κατά τη φετινή διοργάνωση καταβλήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να δοθεί έμφαση στην τοπική κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και κάλεσε όλους τους Καρδιτσιώτες να στηρίξουν τις εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί

> Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα

> Βραδιά Φιλίας

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Χορευτικό ΚΑΠΗ Καρδίτσας

> Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης και Μορφωτικός, Λαογραφικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης

>Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου

> Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

> Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «ZDRAVITSA» από τη Ρωσία

 

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Αφιέρωμα στη Μένη Παπανικολάου για την προσφορά και το έργο της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και τον θεσμό των Καραϊσκακείων

Ομιλητές:

- Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος Καρδίτσας

- Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας

> Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «Καλλίχορος» και Καραγκούνηδες Παλαμά

> Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας «Ο ΛΑΟΔΑΜΑΣ»

> Χορευτικό Συγκρότημα «Dezame Ser» από την Κολομβία

> Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελικού, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γοργοβιτών, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαμπερού

 

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou από την Κίνα

> Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ»

> Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»

 

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας

> Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «HAJDUK STANKO» από τη Σερβία

>Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», Ομάδα Λαϊκού και Παραδοσιακού Χορού Καρποχωρίου, Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Θεοδώρου, Μορφωτικός Σύλλογος Καλογριανών

> Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου και Σύλλογος Πορτίτσης «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ»

 

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

>Αρχαιολογικός-Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», Λαογραφικός Σύλλογος Μαγουλίτσας

>Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι», Λαογραφικός-Αρχαιολογικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» και Πολιτιστικός Σύλλογος Φύλλου

> Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ» και Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης

> Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»

> Μουσικό σχήμα encardia

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

>Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος»

> Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού «Χορίαμβος» και Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας

> Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιάς, Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δασοχωρίου, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυραχάδων

> Σύντομη εμφάνιση των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων (Κίνα, Ρωσία, Κολομβία, Σερβία)

> Τελετή Λήξης

> Βραδιά Φιλίας

Στους υπόλοιπους Δήμους

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Ξυνονέρι: Σερβία

Κερασιά: Κολομβία, Κίνα

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Σοφάδες: Ρωσία, Σερβία

Κανάλια: Κίνα

 

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Μαυρομμάτι: Σερβία και Κολομβία

Γραμματικό: Ρωσία

Μητρόπολη: Κίνα

Φύλλο: Κέρκυρα

 

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Αμπελικό: Κολομβία

Κυψέλη: Ρωσία

Μελισσοχώρι: Κίνα

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Γοργοβίτες: Σερβία, Ρωσία

Γεωργικό: Κίνα, Κολομβία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 – Ώρα 6.30μ.μ.

Εκκίνηση του Καραϊσκάκειου Δρόμου από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και τερματισμός στην πλατεία Μαυρομματίου.

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 – Ώρα 8.00 π.μ.

Σκοπευτικοί Αγώνες

Χώρος: Σκοπευτήριο Καλλιθήρου

Οργάνωση: Αθλητικός – Σκοπευτικός Όμιλος Καρδίτσας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ».