Αρχική Σελίδα

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουνίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, την έκθεση με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων».

Η ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική αυτή έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Μιλώντας στη σχετική τελετή ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στην Καρδίτσα, τόνισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων με την διοργάνωση τέτοιων πρωτοβουλιών έμπρακτα εκφράζει μια πολιτική εξωστρέφειας και θέλει να ανοιχτεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.»

Υπενθύμισε μάλιστα τα προηγούμενα παραδείγματα με τις μόνιμες εκθέσεις στο Μεσολόγγι, στην οικία Τρικούπη και την Αμαλιάδα, στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη. Τέτοιο παράδειγμα, σημείωσε, αποτελεί και η μεταφορά της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Δρόμοι επιβίωσης» που ταξίδεψε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Αλλά και πολλές εκθέσεις που περιηγούνται την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Σήμερα, πρόσθεσε, θα εγκαινιάσουμε την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Η Βουλή, μέσω της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης, «Συμβάλει καθοριστικά στην έκθεση. Το αφήγημα  αναφέρεται στην στροφή της Δύσης προς τα κλασικά αρχαϊκά πρότυπα και την αρχαιολατρία, το φαινόμενο του περιηγητισμού, την γέννηση και έκφραση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που θα διαμορφώσουν και θα καλλιεργήσουν το φιλελληνικό κίνημα και θα μπολιάσουν τους υπόδουλους Έλληνες με τις ιδέες της ισότητας και της ελευθερίας.

Εικονογραφικά παρουσιάζονται ζωγραφικοί πίνακες εμπνευσμένοι από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία αλλά και από την ζωή των Ελλήνων. Παριστάνονται πτυχές του Αγώνα και η θετική του πρόσληψη από την Ευρώπη, καλλιεργώντας το πνεύμα θετικής υποδοχής της δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής σηματοδοτεί την πορεία προς την εθνική αυτογνωσία και την επαναστατική δράση.

Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον Τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χέρι- χέρι όλοι να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε, ώστε να αναδειχθούν οι υγιείς  και δημιουργικές δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

  

Στην παρέμβαση του ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής, την συμβολή της Θεσσαλίας καθώς και του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη στην επανάσταση του 1821 και τη συνδρομή του Φιλελληνισμού στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα και ευχαρίστησε, όπως είπε για την τιμητική για την περιοχή διοργάνωση της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Συλλόγων Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης,  ο πρώην  Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ Κωνσταντίνος Τσιάρας και οι βουλευτές του νομού Σπυρίδων Λάππας,  Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Την ξενάγηση έκανε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Έλλη Δρούλια.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου έτσι ώστε σχολικές ομάδες να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν.

Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Δημοτική Πινακοθήκη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που οργανώνονται στο πλαίσιο των Καραϊσκακείων, γιορτές που φέτος συμπληρώνουν τα 50 χρόνια τους. Μισός αιώνας εκδηλώσεων, μισός αιώνας μνήμης, ώστε όλες οι γενιές να θυμούνται πάντα, ότι οι αγώνες είναι απαραίτητοι σε όλες τις εποχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε στο πλευρό μας την Βουλή όλων των Ελλήνων.

Η Έκθεση που αναπτύσσεται από τον περιηγητισμό στο Διαφωτισμό και από εκεί στους αγώνες των Ελλήνων και τον Φιλελληνισμό και στον στρατηγό Καραϊσκάκη, είναι προσφορά της Βιβλιοθήκης της Βουλής στην πόλη μας. Από την θέση αυτή ευχαριστούμε όλους τους βουλευτές του νομού μας που μας στηρίζουν ενωμένοι στα πολιτιστικά μας όνειρα και σε αυτήν την περίσταση, τον βουλευτή κ. Κώστα Τσιάρα που είχε την ιδέα και εισηγήθηκε την πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε.

Η έμπρακτη συμμετοχή της Βουλής στους τοπικούς εορτασμούς, ελπίζουμε να μην σταματήσει εδώ. Ανοίγει μια πόρτα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Μπορεί να προσφέρει στους πολίτες πολιτιστικές ιστορικές παραστάσεις και το πιο σημαντικό στα παιδιά μας βαθύτερη επικοινωνία με το παρελθόν και κατ’ επέκταση αυτογνωσία και συνειδητοποίηση.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι συνεργάστηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια κα ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες.

 

 Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας  / οδός Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη).

  Η έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

  Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου και έχει επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

  Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην επαρχία η συγκεκριμένη Έκθεση και το γεγονός αυτό προσδίδει ξεχωριστό κύρος στη φετινή διοργάνωση.

 Παρουσιάζονται ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής αφηγούνται τα φαινόμενα του περιηγητισμού και της αρχαιολατρίας, καθώς και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που θα διαμορφώσουν στη μεν Δύση το φιλελληνικό κίνημα, στον δε ελλαδικό χώρο την εθνεγερτική πορεία.

 Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.

 Η έκθεση εικονογραφείται με ψηφιακές αναπαραγωγές εικονογραφικών τεκμηρίων –από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από τη Συλλογή Βαρκαράκη – για όλες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και της θετικής υποδοχής του από τη Δύση.

 Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επικοινωνία:

✉ Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 - Καρδίτσα

( 2441.0.79937 & 2441.0.79119

: www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=10983

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

‹ ώρες λειτουργίας:

Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. - 1μ.μ. και 9π.μ. - 1μ.μ. & 6μ.μ. - 9μ.μ. (θερινό) / 5μ.μ. - 8μ.μ. (χειμερινό)

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. - 2μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Ημερίδα για τον φιλελληνισμό

 Το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00, στην αίθουσα «Θέατρο» του ξενοδοχείου «ΑΡΝΗ», οργανώνεται εκδήλωση για τον Φιλελληνισμό, με τις ομιλίες της Δρ Λουκίας Δρούλια, ομότιμης διευθύντριας ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η αναβίωση του ελληνικού ιδεώδους και ο φιλελληνισμός: μία περιδιάβαση», και της Δρ Αλεξάνδρας Σφοίνη, εντεταλμένης ερευνήτριας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η εικόνα των Ελλήνων στα φιλελληνικά φυλλάδια κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 11:04)

 

   Με δύο πολύ σημαντικά γεγονότα – εκδηλώσεις, που φέρουν τη «σφραγίδα» της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, αναμένεται να ανοίξει η αυλαία της 50ης Διεθνής Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που διοργανώνει από 21 έως 27 Ιουνίου η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

  Η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα έχει επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος αφού ετοιμάζεται κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν τόσο επιτυχημένο θεσμό.

  Η πρώτη πρόδρομη εκδήλωση θα είναι η Έκθεση Τεκμηρίων με τίτλο «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που συνδιοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας. Τα εγκαίνια της τόσο ξεχωριστής αυτής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, και ώρα 19.30, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κύριο Νικόλαο Βούτση.

  Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο σημαντική Έκθεση της Βιβλιοθήκης της Βουλής φιλοξενείται σε επαρχιακή πόλη, γι ΄ αυτό και οι προετοιμασίες ώστε η πόλη μας να υποδεχτεί το κορυφαίο αυτό γεγονός έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτές τις ημέρες διευθετούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε όλα να είναι απολύτως έτοιμα, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκε η δυνατότητα παραμονής της Έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να μπορέσουν όλα τα σχολεία να την επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά τα εξαιρετικά εκθέματα.  

  Οι πανηγυρικές αυτές πρόδρομες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 17 Ιουνίου με την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Θέατρο» στον ημιώροφο του Ξενοδοχείου «Άρνη» και ώρα 11.00 το πρωί.

  Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

 - «Η αναβίωση του ελληνικού ιδεώδους και ο φιλελληνισμός. Μια περιδιάβαση» με ομιλήτρια την Ομότιμη Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Λουκία Δρούλια.

- «Η εικόνα των Ελλήνων στα φιλελληνικά φυλλάδια κατά την Ελληνική Επανάσταση» με ομιλήτρια τη Διευθύντρια Προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Αλεξάνδρα Σφοίνη.

   Πρόκειται για δύο πραγματικά σημαντικές εκδηλώσεις που θα δώσουν ξεχωριστό κύρος στα 50α Καραϊσκάκεια και αξίζει να τις παρακολουθήσει ο καθένας.

  Η φετινή διοργάνωση, εξάλλου, είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων, ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ συμβολικό. 

  Οι κύριες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν από 21 έως 27 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, κάθε βράδυ στις 21.00, και με παράλληλες εκδηλώσεις σχεδόν σε όλους τους Δήμους του Νομού.

  Καλεσμένες χώρες είναι η Κίνα (με ένα αξιόλογο σχήμα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou), η Ρωσία (με το συγκρότημα φολκορικών χορών «Zdravitsa»), η Κολομβία (με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Dezame Ser») και η Σερβία (με το συγκρότημα «Hajduk Stanko»).

  Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από όλα τα μέρη, από άκρη σε άκρη του τόπου μας, παρουσιάζοντας τους χορούς και τα τραγούδια τους.

  Το δικό τους ΄΄χρώμα΄΄ αναμένεται να δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα».

   Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει και ένα ποικίλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης» και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

  Στη σκιά του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, προς τιμήν του οποίου γίνονται τα Καραϊσκάκεια και γι ΄ αυτό και έχουν πάρει και το όνομά του, ο Νομός Καρδίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.

  Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

 

  Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια και οι προετοιμασίες της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για την επετειακή και τόσο ξεχωριστή αυτή διοργάνωση βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

  Τα 50α Καραϊσκάκεια, που θα διεξαχθούν από 21 έως 27 Ιουνίου, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνονται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

  Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Κειμηλίων από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα υπάρξει μια τόσο σημαντική συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το γεγονός αυτό αναμένεται να προσδώσει ξεχωριστό κύρος στα 50α Καραϊσκάκεια.

  Καλεσμένες χώρες είναι η Κίνα (με ένα αξιόλογο σχήμα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou),

η Ρωσία (με το συγκρότημα φολκορικών χορών «Zdravitsa»),

 

 η Κολομβία (με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Dezame Ser»)

και η Σερβία (με το συγκρότημα «Hajduk Stanko»).

  Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από όλα τα μέρη, από άκρη σε άκρη του τόπου μας, παρουσιάζοντας τους χορούς και τα τραγούδια τους.

  Το δικό τους ΄΄χρώμα΄΄ αναμένεται να δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα».

  Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21.00 στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα δίνονται παραστάσεις και σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού.

  Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει και ένα ποικίλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης» και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

  Στη σκιά του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, προς τιμήν του οποίου γίνονται τα Καραϊσκάκεια και γι ΄ αυτό και έχουν πάρει και το όνομά του, ο Νομός μας αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.

 

Με τον Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού κ. Πολίτη – Στεργίου συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 4 Απριλίου, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το αίτημα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για τη χρηματοδότηση της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου 2017 και η οποία, λόγω του επετειακού χαρακτήρα της, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή.

Ήδη, εξάλλου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει υπό την αιγίδα του και τη φετινή διοργάνωση και η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπεται να έχει και συνέχεια.

Ο κ. Στεργιόπουλος ανέλυσε διεξοδικά το σκεπτικό και τη φιλοσοφία της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια» που θα είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων και ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης και να καταρτιστεί έτσι ένα πρόγραμμα αντάξιο τόσο του κύρους του θεσμού όσο και των προσδοκιών του κοινού.

Ο Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού κ. Πολίτης – Στεργίου εξήρε την προσπάθεια και το έργο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και επεσήμανε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος αναφορικά με τη χρηματοδότηση των Καραϊσκακείων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης η βουλευτής Καρδίτσας κ. Παναγιώτα Βράντζα καθώς επίσης και συνεργάτες των βουλευτών κ.κ. Σπ. Λάππα και Χρ. Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου με τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κ. Έλλη Δρούλια και τους συνεργάτες της στα πλαίσια της συνεργασίας που θα υπάρξει ανάμεσα στους δύο φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, θα διοργανωθεί Έκθεση Κειμηλίων από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα υπάρξει μια τόσο σημαντική συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το γεγονός αυτό αναμένεται να προσδώσει ξεχωριστό κύρος στη φετινή διοργάνωση.

Παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Καρδίτσας και Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας.

Τα 50α Καραϊσκάκεια θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.