Αρχική Σελίδα

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 24 Ιούνιος 2017 18:43)

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 18:02)

 

Δυναμικά συνεχίζεται η 50η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Καθημερινά, η κεντρική πλατεία της Καρδίτσας είναι κατάμεστη από κόσμο, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του θεσμού. Ένας θεσμός που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, γι ΄ αυτό και η διοργάνωση έχει επετειακό – πανηγυρικό χαρακτήρα.

Το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επί σκηνής το χορευτικό του ΚΑΠΗ Καρδίτσας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Μητρόπολης με τον Μορφωτικό, Λαογραφικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυρίνης, το Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καροπλεσίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων καθώς επίσης και το Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «ZDRAVITSA» από τη Ρωσία.

Χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και από τις φιλοξενούμενες χώρες (Κίνα, Ρωσία, Κολομβία, Σερβία), ήθη, έθιμα και παραδόσεις σμίγουν κάθε βράδυ στη σκηνή των Καραϊσκακείων, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να ενώσει τους λαούς.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ και σε πολλά χωριά του Νομού μας, σε όλους σχεδόν τους Δήμους, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Καρδίτσα, τα Καραϊσκάκεια συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας. 

Η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του πολιτιστικού χάρτη, με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας αναμετάδοσης μέσα από τα sites του Δήμου: www.dimoskarditsas.gov.gr και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων: www.enpolis.gr

 Με τον τρόπο αυτό, η ομογένεια και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά όλα όσα διαδραματίζονται κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη 27 Ιουνίου. Παρουσιάζει η Αθηνά Σιδέρη.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 24 Ιουνίου

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας

 Ώρα 9.00μ.μ.

> Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou από την Κίνα

> Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ»

> Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»

Στους υπόλοιπους Δήμους

 Ώρα 9.00μ.μ.

Μαυρομμάτι: Σερβία και Κολομβία

Γραμματικό: Ρωσία

Μητρόπολη: Κίνα

Φύλλο: Κέρκυρα

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ώρα 6.30μ.μ.

Εκκίνηση του Καραϊσκάκειου Δρόμου από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και τερματισμός στην πλατεία Μαυρομματίου.

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου.

 

Χορηγοί: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, ΟΤΕ – COSMOTE, Επιμελητήριο Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ΤΕΡΝΑ, Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», Εργοστάσιο Εμφιάλωσης Νερού «ΘΕΟΝΗ», Επιχείρηση Ηλεκτρικών «ΖΟΡΜΠΑΣ», U-Shop Computer Παπαβασιλείου Ε&Α. Ο.Ε. Συστήματα Μηχανοργάνωσης και Τηλεπικοινωνιών, Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, Agroland Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή (Όσπρια), Μπουτίκ Κρεάτων ΨΑΡΡΗΣ, Κατάστημα Ηondos Center Καρδίτσας, Καφετέρια «Black and White», Κατάστημα Ρούχων PINK WOMAN, Οικιακός – Επαγγελματικός – Αρχιτεκτονικός Φωτισμός «Φως και Τέχνη».     

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 10:37)

 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 17:18)

 


Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου και έχει επετειακό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή μέρα και τονίζοντας πως η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στην Καρδίτσα. «Μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να κάνουμε μία αντίσταση παραγωγής. Με τα Καραϊσκάκεια βγάζουμε την Καρδίτσα μπροστά σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και του δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και σε όλους τους εθελοντές και ευχήθηκε στους φιλοξενούμενους καλή διαμονή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος χαρακτήρισε τα Καραϊσκάκεια ως μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θέτουν την Καρδίτσα στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτηόχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος καλωσόρισε τα χορευτικά συγκροτήματα στην Καρδίτσα, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές και τους εθελοντές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις. 

Τη σκυτάλη έλαβε η Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα και στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή χορευτικά συγκροτήματα της Καρδίτσας.

Στην έναρξη συμμετείχε και η Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας δίνοντας το δικό της ΄΄χρώμα΄΄.

Κείμενα διάβασαν ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου, που είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της έναρξης, και η ηθοποιός Βασιλική Μακρή. Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος-ενδυματολόγος. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Θεάτρου ΟΨΕΙΣ.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραίσκάκη, και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας.  Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.

Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό: οι ντόπιοι σύλλογοι έχουν παρουσιάσει εδώ τόσα ήθη και έθιμα της ελληνικής παράδοσης, καλλιεργώντας κάθε χρόνο και περισσότερο τις ικανότητες και την αγάπη τους για τη λαογραφία. Ωστόσο η πιο σημαντική επίδραση υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή του κόσμου και η παίδευση του κοινού τους.

Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη. Έτσι οι Καρδιτσιώτες και οι Θεσσαλοί ευρύτερα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας στην έκθεση που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017. 

Με αφορμή το θέμα της έκθεσης αυτής, τα φετινά Καραϊσκάκεια είναι αφιερωμένα στην ιδέα του Φιλελληνισμού, ένα ιστορικό φαινόμενο με παγκόσμια απήχηση από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική, όπου ο ανώτερος σκοπός της ελληνικής επανάστασης έγινε γνωστός και σεβαστός, ένα φαινόμενο τόσο συμβατό με το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και το τιμώμενο ιστορικό πρόσωπο του Καραϊσκάκη.

Για τον ευφυή πολέμαρχο με την αποστομωτική ειλικρίνεια που δεν υπέκυψε στις μικρότητες της πολιτικής εξουσίας. Για τον φιλότιμο αρχηγό του ελληνικού ξεσηκωμού, που γεννήθηκε, βαπτίστηκε Γεώργιος και ξεψύχησε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, διαγράφοντας ένα κύκλο ζωής που παρέσυρε στην ανεξαρτησία ένα ολόκληρο έθνος. Για τον άνθρωπο που κέρδισε την ελευθερία τη δική του και της φυλής του, είμαστε εδώ, στην πατρίδα του, σε καιρό πια ειρηνικό 190 χρόνια μετά το θάνατό του, να τιμούμε τον ήρωα Καραϊσκάκη σκορπίζοντας πανανθρώπινο μήνυμα συναδέλφωσης: με το λαϊκό πολιτισμό και την προφορική μας παράδοση, τριγυρισμένοι από την ελληνική και τις διεθνείς κουλτούρες.

Για τα φετινά επετειακά Καραϊσκάκεια, ευχές στην πόλη μας να τα εκατοστίσει !

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 12:28)