Αρχική Σελίδα

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 17:27)

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές το πρωί της Τρίτης 20 Ιουνίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

syn21062017

Στη Σ.Τ. συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Παππάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Βασίλης Αγραφιώτης και ο Ταμίας κ. Γιώργος Τασιγγόπουλος.

Άπαντες έκαναν λόγο για μια κορυφαία διοργάνωση και κάλεσαν τον κόσμο να στηρίξει ενεργά όλες τις εκδηλώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, έχουμε ιδιαίτερο καθήκον ως Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουμε, ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει μια διέξοδο, που θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες.

Τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» αποτελούν ένα καταξιωμένο θεσμό που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κλείνει 50 χρόνια ζωής. Η γιορτή αυτή δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τις ψυχές των προγόνων μας και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Φιλοδοξεί και καταφέρνει να φέρει σε όσους αναζητούν ακούσματα, αναμνήσεις από έθιμα και δρώμενα κάθε γωνιάς της Θεσσαλίας.

Πιστοί στις γενικές αρχές μας, αλλά και στις υπάρχουσες απαιτήσεις, στηρίζουμε και φέτος, το 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ».  Πρόκειται  για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, αναγνωρισμένου κύρους, με διακριτή ταυτότητα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Η επιτυχημένη διαδρομή του φεστιβάλ τα τελευταία 50 χρόνια αποδεικνύει ότι ο λαϊκός πολιτισμός, στις ποικίλες του εκφράσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό παράγοντα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς προάγουν τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, βοηθούν στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των Θεσσαλών και παράλληλα διασφαλίζουν την εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία του τόπου μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στους διοργανωτές του φεστιβάλ, όσο και στους συμμετέχοντες και ευχάριστη διαμονή των προσκεκλημένων στην Καρδίτσα.

Βασίλης Τσιάκος, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της περιοχής μας. Τα φετινά «Καραϊσκάκεια» είναι ξεχωριστά γιατί σηματοδοτούν ένα χρονικό ορόσημο και δείχνουν ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αγαπούν την παράδοση. Πρόκειται για το σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό, στον οποίο ανταποκρίνονται με τη συμμετοχή τους, σχήματα από κάθε περιοχή της Ελλάδας και από αρκετές ξένες χώρες. Η Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το θεσμό και η καλύτερη απόδειξη είναι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» προς τιμή του συμπατριώτη μας Ηρώα Γεωργίου Καραϊσκάκη, έχουν πλέον πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία στέλνοντας το μήνυμα του πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση. Η Περ. Ενότητα Καρδίτσας από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της ήταν και συνεχίζει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης. Όλα τα στελέχη της Αιρετής Περιφέρειας δίνουμε χωριστή έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού, καθώς πρόκειται για  βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και του μακραίωνου πολιτισμού μας. Για αυτό στηρίζουμε, τόσο τη συγκεκριμένη κορυφαία διοργάνωση όσο και γενικότερα τον πολιτισμό. Στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανές και στη πρώτη γραμμή κορυφαίες εκδηλώσεις, που μας χαρακτηρίζουν και  αναδεικνύουν τον τόπο μας.

Με τις παραπάνω σκέψεις, εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου, για επιτυχία των εκδηλώσεων. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και όλους τους συντελεστές της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που ειδικά φέτος έχουν φροντίσει να οργανώσουν μια πολύ μεγάλη πολιτιστική γιορτή, ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Τέλος θέλω να καλέσω τους πολίτες της Π.Ε. να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους, όπως εξάλλου κάνουν κάθε χρόνο, μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της χώρας στο τομέα της παράδοσης.

 

Γιώργος Κωτσός, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου

Μισό αιώνα λαμπρών διοργανώσεων που έκαναν γνωστό το Νομό Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο, κλείνουν φέτος τα «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ», η μεγαλύτερη γιορτή της τοπικής μας παράδοσης!

Οι Καρδιτσιώτες νιώθουμε ιδιαίτερο θαυμασμό για τους άθλους του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά και μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ηρωική θυσία του υπέρ της ανεξαρτησίας του έθνους μας!

Όμως η φήμη του ατρόμητου πολεμιστή έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Ελλάδας, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ειλικρινούς πίστης στα ιδανικά της πατρίδος, αλλά και εμβληματική μορφή αγωνιστή της ελευθερίας.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας με την υποστήριξη της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, διεθνοποιώντας από την πρώτη στιγμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πουν φέρουν το όνομά του.

Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της μακροζωίας των «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΩΝ», καθώς οι πολλές και διαφορετικές διεθνείς συμμετοχές σε κάθε διοργάνωση, προσδίδουν μεγάλη αίγλη στον θεσμό, ώστε να διατηρείται πάντα ελκυστικός και να φτάσει σήμερα να γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του!

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, διότι με συνεχή αγώνα, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, καταφέρνουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο επιτυχημένες εκδηλώσεις, που προβάλουν την τοπική παράδοση και προάγουν τον πολιτισμό μας. 

Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος Καρδίτσας

Ο κ. Αλεξάκος επεσήμανε πως τα Καραϊσκάκεια δεν παραμένουν απλά ζωντανά, αλλά σημειώνουν συνεχώς ανοδική πορεία. Έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και σε όλους τους εθελοντές και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού.

Βύρων Παππάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα θεσμό που έχει προσφέρει πάρα πολλά και συνεχίζει να προσφέρει, ενώ συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να είναι τα πάντα άρτια διοργανωμένα.

Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας. 

Ιούνιος 2017: Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.

Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό.

Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη. Έτσι οι Καρδιτσιώτες και οι Θεσσαλοί ευρύτερα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας στην έκθεση που εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017. 

Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής Έκθεσης διαδέχτηκε η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων που πραγματοποιήσαμε το περασμένο Σάββατο, ενώ σήμερα Τρίτη, στις 7.00 το απόγευμα, θα γίνει η εναρκτήρια εκδήλωση στη Σπηλιά του Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 90 χρόνια.

 Οι κύριες εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο Τετάρτη και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 27 του μήνα. Με καλεσμένες χώρες την Κίνα, τη Ρωσία, την Κολομβία και τη Σερβία, με τη συμμετοχή αξιόλογων συγκροτημάτων από την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Νάξο, την Έδεσσα, τη Σαλαμίνα, τα Φάρσαλα και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και με τα τοπικά μας χορευτικά τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα», φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει το τιμητικό αφιέρωμα στην κ. Μένη Παπανικολάου για το έργο και την προσφορά της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το θεσμό των Καραϊσκακείων.

Επί ένα επταήμερο, ο Νομός μας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Ένα επταήμερο που φέτος θα είναι πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο, γι ΄ αυτό και περιμένουμε όλους τους Καρδιτσιώτες να στηρίξουν τις εκδηλώσεις και όλοι μαζί να ευχηθούμε για τα Καραϊσκάκεια να τα εκατοστίσουν και να έχουν ολοένα και ανοδικότερη πορεία. 

Βασίλης Αγραφιώτης, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

Ο κ. Αγραφιώτης τόνισε πως κατά τη φετινή διοργάνωση καταβλήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να δοθεί έμφαση στην τοπική κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και κάλεσε όλους τους Καρδιτσιώτες να στηρίξουν τις εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί

> Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα

> Βραδιά Φιλίας

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Χορευτικό ΚΑΠΗ Καρδίτσας

> Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης και Μορφωτικός, Λαογραφικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης

>Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου

> Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

> Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «ZDRAVITSA» από τη Ρωσία

 

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Αφιέρωμα στη Μένη Παπανικολάου για την προσφορά και το έργο της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και τον θεσμό των Καραϊσκακείων

Ομιλητές:

- Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος Καρδίτσας

- Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας

> Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «Καλλίχορος» και Καραγκούνηδες Παλαμά

> Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας «Ο ΛΑΟΔΑΜΑΣ»

> Χορευτικό Συγκρότημα «Dezame Ser» από την Κολομβία

> Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελικού, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γοργοβιτών, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαμπερού

 

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou από την Κίνα

> Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ»

> Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες»

 

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

> Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας

> Φολκλορικό χορευτικό σύνολο «HAJDUK STANKO» από τη Σερβία

>Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», Ομάδα Λαϊκού και Παραδοσιακού Χορού Καρποχωρίου, Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Θεοδώρου, Μορφωτικός Σύλλογος Καλογριανών

> Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου και Σύλλογος Πορτίτσης «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ»

 

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

>Αρχαιολογικός-Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», Λαογραφικός Σύλλογος Μαγουλίτσας

>Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι», Λαογραφικός-Αρχαιολογικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» και Πολιτιστικός Σύλλογος Φύλλου

> Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ» και Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης

> Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»

> Μουσικό σχήμα encardia

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.

>Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος»

> Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού «Χορίαμβος» και Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας

> Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδιάς, Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δασοχωρίου, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυραχάδων

> Σύντομη εμφάνιση των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων (Κίνα, Ρωσία, Κολομβία, Σερβία)

> Τελετή Λήξης

> Βραδιά Φιλίας

Στους υπόλοιπους Δήμους

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Ξυνονέρι: Σερβία

Κερασιά: Κολομβία, Κίνα

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Σοφάδες: Ρωσία, Σερβία

Κανάλια: Κίνα

 

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Μαυρομμάτι: Σερβία και Κολομβία

Γραμματικό: Ρωσία

Μητρόπολη: Κίνα

Φύλλο: Κέρκυρα

 

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Αμπελικό: Κολομβία

Κυψέλη: Ρωσία

Μελισσοχώρι: Κίνα

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 – Ώρα 9.00μ.μ.

Γοργοβίτες: Σερβία, Ρωσία

Γεωργικό: Κίνα, Κολομβία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 – Ώρα 6.30μ.μ.

Εκκίνηση του Καραϊσκάκειου Δρόμου από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και τερματισμός στην πλατεία Μαυρομματίου.

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 – Ώρα 8.00 π.μ.

Σκοπευτικοί Αγώνες

Χώρος: Σκοπευτήριο Καλλιθήρου

Οργάνωση: Αθλητικός – Σκοπευτικός Όμιλος Καρδίτσας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ».

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουνίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, την έκθεση με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων».

Η ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική αυτή έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Μιλώντας στη σχετική τελετή ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στην Καρδίτσα, τόνισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων με την διοργάνωση τέτοιων πρωτοβουλιών έμπρακτα εκφράζει μια πολιτική εξωστρέφειας και θέλει να ανοιχτεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.»

Υπενθύμισε μάλιστα τα προηγούμενα παραδείγματα με τις μόνιμες εκθέσεις στο Μεσολόγγι, στην οικία Τρικούπη και την Αμαλιάδα, στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη. Τέτοιο παράδειγμα, σημείωσε, αποτελεί και η μεταφορά της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Δρόμοι επιβίωσης» που ταξίδεψε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Αλλά και πολλές εκθέσεις που περιηγούνται την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Σήμερα, πρόσθεσε, θα εγκαινιάσουμε την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Η Βουλή, μέσω της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης, «Συμβάλει καθοριστικά στην έκθεση. Το αφήγημα  αναφέρεται στην στροφή της Δύσης προς τα κλασικά αρχαϊκά πρότυπα και την αρχαιολατρία, το φαινόμενο του περιηγητισμού, την γέννηση και έκφραση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που θα διαμορφώσουν και θα καλλιεργήσουν το φιλελληνικό κίνημα και θα μπολιάσουν τους υπόδουλους Έλληνες με τις ιδέες της ισότητας και της ελευθερίας.

Εικονογραφικά παρουσιάζονται ζωγραφικοί πίνακες εμπνευσμένοι από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία αλλά και από την ζωή των Ελλήνων. Παριστάνονται πτυχές του Αγώνα και η θετική του πρόσληψη από την Ευρώπη, καλλιεργώντας το πνεύμα θετικής υποδοχής της δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής σηματοδοτεί την πορεία προς την εθνική αυτογνωσία και την επαναστατική δράση.

Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον Τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χέρι- χέρι όλοι να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε, ώστε να αναδειχθούν οι υγιείς  και δημιουργικές δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

  

Στην παρέμβαση του ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής, την συμβολή της Θεσσαλίας καθώς και του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη στην επανάσταση του 1821 και τη συνδρομή του Φιλελληνισμού στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα και ευχαρίστησε, όπως είπε για την τιμητική για την περιοχή διοργάνωση της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Συλλόγων Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης,  ο πρώην  Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ Κωνσταντίνος Τσιάρας και οι βουλευτές του νομού Σπυρίδων Λάππας,  Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Την ξενάγηση έκανε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Έλλη Δρούλια.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου έτσι ώστε σχολικές ομάδες να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν.

Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Δημοτική Πινακοθήκη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που οργανώνονται στο πλαίσιο των Καραϊσκακείων, γιορτές που φέτος συμπληρώνουν τα 50 χρόνια τους. Μισός αιώνας εκδηλώσεων, μισός αιώνας μνήμης, ώστε όλες οι γενιές να θυμούνται πάντα, ότι οι αγώνες είναι απαραίτητοι σε όλες τις εποχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε στο πλευρό μας την Βουλή όλων των Ελλήνων.

Η Έκθεση που αναπτύσσεται από τον περιηγητισμό στο Διαφωτισμό και από εκεί στους αγώνες των Ελλήνων και τον Φιλελληνισμό και στον στρατηγό Καραϊσκάκη, είναι προσφορά της Βιβλιοθήκης της Βουλής στην πόλη μας. Από την θέση αυτή ευχαριστούμε όλους τους βουλευτές του νομού μας που μας στηρίζουν ενωμένοι στα πολιτιστικά μας όνειρα και σε αυτήν την περίσταση, τον βουλευτή κ. Κώστα Τσιάρα που είχε την ιδέα και εισηγήθηκε την πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε.

Η έμπρακτη συμμετοχή της Βουλής στους τοπικούς εορτασμούς, ελπίζουμε να μην σταματήσει εδώ. Ανοίγει μια πόρτα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Μπορεί να προσφέρει στους πολίτες πολιτιστικές ιστορικές παραστάσεις και το πιο σημαντικό στα παιδιά μας βαθύτερη επικοινωνία με το παρελθόν και κατ’ επέκταση αυτογνωσία και συνειδητοποίηση.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι συνεργάστηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια κα ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες.

 

 Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας  / οδός Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη).

  Η έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

  Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου και έχει επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

  Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην επαρχία η συγκεκριμένη Έκθεση και το γεγονός αυτό προσδίδει ξεχωριστό κύρος στη φετινή διοργάνωση.

 Παρουσιάζονται ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής αφηγούνται τα φαινόμενα του περιηγητισμού και της αρχαιολατρίας, καθώς και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που θα διαμορφώσουν στη μεν Δύση το φιλελληνικό κίνημα, στον δε ελλαδικό χώρο την εθνεγερτική πορεία.

 Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.

 Η έκθεση εικονογραφείται με ψηφιακές αναπαραγωγές εικονογραφικών τεκμηρίων –από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από τη Συλλογή Βαρκαράκη – για όλες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και της θετικής υποδοχής του από τη Δύση.

 Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επικοινωνία:

✉ Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 - Καρδίτσα

( 2441.0.79937 & 2441.0.79119

: www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=10983

8 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

‹ ώρες λειτουργίας:

Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. - 1μ.μ. και 9π.μ. - 1μ.μ. & 6μ.μ. - 9μ.μ. (θερινό) / 5μ.μ. - 8μ.μ. (χειμερινό)

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. - 2μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Ημερίδα για τον φιλελληνισμό

 Το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00, στην αίθουσα «Θέατρο» του ξενοδοχείου «ΑΡΝΗ», οργανώνεται εκδήλωση για τον Φιλελληνισμό, με τις ομιλίες της Δρ Λουκίας Δρούλια, ομότιμης διευθύντριας ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η αναβίωση του ελληνικού ιδεώδους και ο φιλελληνισμός: μία περιδιάβαση», και της Δρ Αλεξάνδρας Σφοίνη, εντεταλμένης ερευνήτριας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η εικόνα των Ελλήνων στα φιλελληνικά φυλλάδια κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 11:04)

 

   Με δύο πολύ σημαντικά γεγονότα – εκδηλώσεις, που φέρουν τη «σφραγίδα» της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, αναμένεται να ανοίξει η αυλαία της 50ης Διεθνής Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που διοργανώνει από 21 έως 27 Ιουνίου η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

  Η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα έχει επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος αφού ετοιμάζεται κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν τόσο επιτυχημένο θεσμό.

  Η πρώτη πρόδρομη εκδήλωση θα είναι η Έκθεση Τεκμηρίων με τίτλο «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που συνδιοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας. Τα εγκαίνια της τόσο ξεχωριστής αυτής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, και ώρα 19.30, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κύριο Νικόλαο Βούτση.

  Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο σημαντική Έκθεση της Βιβλιοθήκης της Βουλής φιλοξενείται σε επαρχιακή πόλη, γι ΄ αυτό και οι προετοιμασίες ώστε η πόλη μας να υποδεχτεί το κορυφαίο αυτό γεγονός έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτές τις ημέρες διευθετούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε όλα να είναι απολύτως έτοιμα, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκε η δυνατότητα παραμονής της Έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να μπορέσουν όλα τα σχολεία να την επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά τα εξαιρετικά εκθέματα.  

  Οι πανηγυρικές αυτές πρόδρομες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 17 Ιουνίου με την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Θέατρο» στον ημιώροφο του Ξενοδοχείου «Άρνη» και ώρα 11.00 το πρωί.

  Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

 - «Η αναβίωση του ελληνικού ιδεώδους και ο φιλελληνισμός. Μια περιδιάβαση» με ομιλήτρια την Ομότιμη Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Λουκία Δρούλια.

- «Η εικόνα των Ελλήνων στα φιλελληνικά φυλλάδια κατά την Ελληνική Επανάσταση» με ομιλήτρια τη Διευθύντρια Προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Αλεξάνδρα Σφοίνη.

   Πρόκειται για δύο πραγματικά σημαντικές εκδηλώσεις που θα δώσουν ξεχωριστό κύρος στα 50α Καραϊσκάκεια και αξίζει να τις παρακολουθήσει ο καθένας.

  Η φετινή διοργάνωση, εξάλλου, είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων, ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ συμβολικό. 

  Οι κύριες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν από 21 έως 27 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, κάθε βράδυ στις 21.00, και με παράλληλες εκδηλώσεις σχεδόν σε όλους τους Δήμους του Νομού.

  Καλεσμένες χώρες είναι η Κίνα (με ένα αξιόλογο σχήμα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou), η Ρωσία (με το συγκρότημα φολκορικών χορών «Zdravitsa»), η Κολομβία (με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Dezame Ser») και η Σερβία (με το συγκρότημα «Hajduk Stanko»).

  Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από όλα τα μέρη, από άκρη σε άκρη του τόπου μας, παρουσιάζοντας τους χορούς και τα τραγούδια τους.

  Το δικό τους ΄΄χρώμα΄΄ αναμένεται να δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα».

   Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει και ένα ποικίλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης» και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

  Στη σκιά του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, προς τιμήν του οποίου γίνονται τα Καραϊσκάκεια και γι ΄ αυτό και έχουν πάρει και το όνομά του, ο Νομός Καρδίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.

  Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.