Αρχική Σελίδα

  Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια και οι προετοιμασίες της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας για την επετειακή και τόσο ξεχωριστή αυτή διοργάνωση βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

  Τα 50α Καραϊσκάκεια, που θα διεξαχθούν από 21 έως 27 Ιουνίου, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνονται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

  Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Κειμηλίων από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα υπάρξει μια τόσο σημαντική συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το γεγονός αυτό αναμένεται να προσδώσει ξεχωριστό κύρος στα 50α Καραϊσκάκεια.

  Καλεσμένες χώρες είναι η Κίνα (με ένα αξιόλογο σχήμα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Guangzhou),

η Ρωσία (με το συγκρότημα φολκορικών χορών «Zdravitsa»),

 

 η Κολομβία (με το συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Dezame Ser»)

και η Σερβία (με το συγκρότημα «Hajduk Stanko»).

  Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συγκροτήματα από όλα τα μέρη, από άκρη σε άκρη του τόπου μας, παρουσιάζοντας τους χορούς και τα τραγούδια τους.

  Το δικό τους ΄΄χρώμα΄΄ αναμένεται να δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία για πρώτη φορά – λόγω του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης – θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα του Νομού Καρδίτσας ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική μας «ταυτότητα».

  Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21.00 στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα δίνονται παραστάσεις και σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού.

  Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει και ένα ποικίλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου με οργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης» και οι Σκοπευτικοί Αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

  Στη σκιά του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, προς τιμήν του οποίου γίνονται τα Καραϊσκάκεια και γι ΄ αυτό και έχουν πάρει και το όνομά του, ο Νομός μας αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού.

 

Με τον Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού κ. Πολίτη – Στεργίου συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 4 Απριλίου, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το αίτημα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για τη χρηματοδότηση της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου 2017 και η οποία, λόγω του επετειακού χαρακτήρα της, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή.

Ήδη, εξάλλου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει υπό την αιγίδα του και τη φετινή διοργάνωση και η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπεται να έχει και συνέχεια.

Ο κ. Στεργιόπουλος ανέλυσε διεξοδικά το σκεπτικό και τη φιλοσοφία της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια» που θα είναι αφιερωμένη στον φιλελληνισμό και τους αγώνες των Ελλήνων και ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης και να καταρτιστεί έτσι ένα πρόγραμμα αντάξιο τόσο του κύρους του θεσμού όσο και των προσδοκιών του κοινού.

Ο Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού κ. Πολίτης – Στεργίου εξήρε την προσπάθεια και το έργο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και επεσήμανε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος αναφορικά με τη χρηματοδότηση των Καραϊσκακείων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης η βουλευτής Καρδίτσας κ. Παναγιώτα Βράντζα καθώς επίσης και συνεργάτες των βουλευτών κ.κ. Σπ. Λάππα και Χρ. Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου με τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κ. Έλλη Δρούλια και τους συνεργάτες της στα πλαίσια της συνεργασίας που θα υπάρξει ανάμεσα στους δύο φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, θα διοργανωθεί Έκθεση Κειμηλίων από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα υπάρξει μια τόσο σημαντική συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το γεγονός αυτό αναμένεται να προσδώσει ξεχωριστό κύρος στη φετινή διοργάνωση.

Παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Καρδίτσας και Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας.

Τα 50α Καραϊσκάκεια θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

 

Πανηγυρικά και με τις ευχές όλων για ακόμα πιο ανοδική πορεία του θεσμού ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 5 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Η μεγάλη αυτή γιορτή του θεάτρου που έζησε η Καρδίτσα επί ένα δεκαήμερο και προβλήθηκε ανά το πανελλήνιο έφθασε στο τέλος της, με μια τελετή λήξης αντάξια του κύρους του θεσμού.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση και μάλιστα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο συμπληρώνοντας τα εξής: «Πιο πολύ, τώρα, στο μεγάλο Φινάλε! Τώρα συνειδητοποιώ το μέγεθος αυτού του θεατρικού δεκαήμερου: Το «Πρώτο χάδι» του Τένεσι Ουίλιαμς, η «Ηδονή της τιμιότητας» του Λουίτζι Πιραντέλο, «Το Συμπόσιον» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Παραστάσεις που δεν χώρεσαν να ανέβουν σ’ αυτό το σανίδι. Κι αν όλα αυτά είναι θέατρο; Ακόμα και οι θεατρικές απουσίες έδωσαν ζωή στο Πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου – ανάσα στον πολιτισμό – διέξοδο στα βράδια της πόλης. Από τα 24 σχήματα που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι την αποψινή βραδιά της λήξης, το γεγονός αυτό ξεπερνά τις προσδοκίες και ταξιδεύει. Τα 33 χρόνια χαμηλώνουν τα φώτα τους κι απ΄ τη γρίλια της δημιουργίας φωτίζονται τα μάτια του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Όλοι μαζί δίνουμε την υπόσχεση πως θα το σηκώσουμε λίγο ψηλότερα».

Ιδιαίτερες ήταν, εξάλλου, οι ευχαριστίες που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων στους χορηγούς και συγκεκριμένα στην Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και την Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «Κασταλία». Η ηθοποιός κ. Ντέμη Καρδιτσιώτη απένειμε στους εκπροσώπους τους από ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

 

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων δίνοντας τέλος στην αγωνία των οχτώ συνολικά διαγωνιζόμενων θιάσων. Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης είχαν αναλάβει όλο αυτό το διάστημα ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης,  ο μαέστρος, σολίστας και μελετητής της ελληνικής μουσικής Βύρωνας Φιδετζής, ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου  που ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής συνεργάστηκαν άψογα και έκαναν σημαντική δουλειά.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος κήρυξε τη λήξη του 33ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν για την επιτυχία του και ευχήθηκε ο θεσμός αυτός να έχει ακόμα πιο δυναμική πορεία και συνέχεια.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα από το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος συμμετείχε μαζί τους και ο γνωστός συνθέτης και ερμηνευτής Μιλτιάδης Πασχαλίδης που με την ξεχωριστή φωνή του και το πάθος που τον διακρίνει όταν ανεβαίνει στη σκηνή κατάφερε να «ταξιδέψει» το κοινό και να το παρασύρει στους δικούς του ρυθμούς.

Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του τόσο στους διοργανωτές για το υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ, όσο και στα παιδιά του Μουσικού Σχολείου που αγαπάνε τόσο πολύ τη μουσική.

Τέλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος του απένειμε το αναμνηστικό της διοργάνωσης και του ευχήθηκε να είναι πάντα καλά και να συνεχίσει να μας προσφέρει πολλές ακόμη τέτοιες στιγμές.

Τη βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός Χριστίνα Μαντέση μαζί με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Φωτεινή Γούσιου.

 

 ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Καλύτερης Παράστασης

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή που παρουσίασε η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς.

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο έργο  «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. 

 

Βραβείο Επιλογής Κειμένου

Απονέμεται ομόφωνα στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσίασε ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

 

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Μιχάλη Τσικαλάκη που ερμήνευσε το ρόλο του Κουτρούλη στο έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή που παρουσίασε η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς.

 

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Απονέμεται ομόφωνα στην Μαρία Δαλδαβάνη που ερμήνευσε το ρόλο της Μώντ στο έργο «Χάρολντ και Μώντ» του Κ. Χίγκινς που παρουσίασε ο Σύλλογος Ορχομενού «Οιπότες του θεάτρου».

 

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Απονέμεται ομόφωνα στον Στάθη Τσιγάνη που ερμήνευσε το ρόλο του Γκόμπελ στο έργο «Ψέμα στο ψέμα» του Anthony Neilson που παρουσίασε η Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Απονέμεται ομόφωνα στην Βιβή Ζαφείρη που ερμήνευσε το ρόλο της Παραμάνας στο έργο «Δόνια Ροζίτα» του Λόρκα που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας  Μακρακώμης.

 

Βραβείο Σκηνογραφίας

Απονέμεται ομόφωνα στους σκηνογράφους Ασημάκη Στρατόγιαννη και Βασίλης Ρουτζομάνη για το έργο «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. 

 

Βραβείο Ενδυματολογίας

Απονέμεται στην ενδυματολόγο Ριντ Θεώνη για το έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσίασε ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου.

 

Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης

Απονέμεται ομόφωνα (και ως μοναδική υποψηφιότητα) στον Δημήτρη Λέκκα για την μουσική σύνθεση του έργου «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή που παρουσίασε η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς.

 

Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας

Απονέμεται (ως μοναδική υποψηφιότητα) στον Μιλτιάδη Παπλά  για την μουσική επιμέλεια του έργου «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

 

Βραβείο Χορογραφίας – Κίνησης

Απονέμεται ομόφωνα (και ως μοναδική υποψηφιότητα) στην Άννα Ανυφαντάκη για την χορογραφία του έργου «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή που παρουσίασε η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς.

 

Έπαινοι (ομόφωνα):

1)                  Στην κ. Ρίτα Στρατίκη για τον ρόλο της κ. Σιρέλι στο έργο «Έτσι είναι … αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο που παρουσίασε η Ερασιτεχνική Σκηνή Λάρισας «Ανδρέας Τσατσαρής»

2)                  Στον Οδυσσέα Γκοτζαμάνη για τον ρόλο του Μπλαντ στο έργο «Ψέμα στο ψέμα» του Anthony Neilson που παρουσίασε η Ερασιτεχνική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

3)                  Στην Έφη Τζαβάρα για τον ρόλο της Νάνσυ Μαρς στο έργο «Χάρολντ και Μώντ» του Κ. Χίγκινς που παρουσίασε ο Σύλλογος Ορχομενού «Οιπότες του θεάτρου»

4)                  Στη Βιβή Γκίκα για τον ρόλο της Αγιόλα στο έργο «Δόνια Ροζίτα» του Λόρκα που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας  Μακρακώμης

5)                  Στη Νίτσα Γεωργοπούλου για τον ρόλο της Ροζίτα στο έργο «Δόνια Ροζίτα» του Λόρκα που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας  Μακρακώμης

6)                  Στην Σταματία Κατσιώτου – Χλη για τον ρόλο της Καραγκιόζαινας στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσίασε ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

7)                  Στον Γιώργο Μαλταμπέ για τον ρόλο του Κολοκοτρώνη στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσίασε ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

8)                  Στον Σταύρο Σολακάκη για τον ρόλο του Τυπάλδου στο έργο «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

9)                  Στον Γιώργο Τικόπουλο για τον ρόλο του Ασημάκη  στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσίασε ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

 

Βραβείο Κοινού

Απονέμεται με ποσοστό 88,60% στη Θεατρική Ομάδα «Γραμμών Τέχνης» Πάτρας  που παρουσίασε το έργο «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» του Γιώργου Κωνσταντίνου.

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 05 Μάρτιος 2017 18:38)

 

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 04 Μάρτιος 2017 18:31)