Αρχική Σελίδα

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΛΑΧΑΝΑ – ΚΕΡΚΙΝΗ – ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ – ΜΠΑΝΣΚΟ – ΓΚΡΑΝΤΕΒΟ - ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ

Ανοιξιάτικη, ιστορικού ενδιαφέροντος, εκδρομή του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας στις 19 και 20 ΜΑΪΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ(Σάββατο 19 Μαϊου)

-Αναχώρηση το πρωί από Καρδίτσα για Βουλγαρία, με ενδιάμεσες στάσεις. Πρώτη στάση στο μοτέλ ΚΟΡΙΝΟΣ  και στη συνέχεια, με διαδρομή  έξω από τη Θεσσαλονίκη και κατεύθυνση προς το N. Σερρών άφιξη στην περιοχή του ΛΑΧΑΝΑ.

- Επίσκεψη στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του ΛΑΧΑΝΑ και ενημέρωση σχετικά με την πρώτη και καθοριστική μάχη, του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου το 1913, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Στην μάχη αυτή πρωταγωνίστησε το 9ο Τάγμα Ευζώνων Καρδίτσης και γενικότερα το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων, στο οποίο ανήκε.

-Ακολουθώντας την «πορεία των Ευζώνων της Καρδίτσας το 1913» παίρνουμε το δρόμο για την πανέμορφη λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ. Στάση στην Ιερά Μονή του ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ  στο ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ.

- Διαμέσου της ΒΥΡΩΝΙΑΣ και του ΝΕΟΥ  ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ, που έγιναν γνωστά  για τις καθοριστικές νίκες του 9ου Τ.Ε. Καρδίτσης, φτάνουμε και επισκεπτόμαστε τα οχυρά του ΡΟΥΠΕΛ.  Μπαίνουμε στη Βουλγαρία και γευματίζουμε  σε ταβέρνα κοντά στο ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ.

- Δια μέσου των Στενών της ΚΡΕΣΝΑΣ και της πόλης  ΣΙΜΙΤΛΗ, που είναι γνωστές τοποθεσίες από την ιστορία του 1913, κατευθυνόμαστε στο ΜΠΑΝΣΚΟ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην πόλη. Το βράδυ προαιρετική διασκέδαση στην πόλη.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ(Κυριακή 20 Μαϊου)

-Μετά το πρωϊνό αναχωρούμε για το χωριό ΓΚΡΑΝΤΕΒΟ, που βρίσκεται στο δρόμο μας, σε μία προσέγγιση των υψωμάτων, όπου τον Ιούλιο του 1913 έγιναν οι τελευταίες και μεγαλύτερες μάχες του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου- με νικητές τους  Εύζωνες της περιοχής μας - οι οποίες έκριναν και την τύχη της Μακεδονίας… και καθόρισαν την οριστική χάραξη των συνόρων της.

-Κατόπιν θα επισκεφτούμε την πόλη ΜΠΛΑΓΚΟΕΒΓΚΡΑΝΤ ( παλαιότερη ονομασία της Άνω Τζουμαγιά). Βόλτα στον πεζόδρομο και αναχώρηση για την πόλη ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ, όπου και θα γευματίσουμε το μεσημέρι.

-Παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής και περνώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα φτάνουμε στο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ.  Εκεί θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΥ  και ΙΟΥΛΙΤΗΣ.

-Επίσκεψη στην πόλη των ΣΕΡΡΩΝ  και κατόπιν, με ενδιάμεση στάση, επιστροφή στην πόλη μας.

 

Πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή στα τηλέφωνα: 6974660748, 6973851710 και 2441023322.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Στις μάχες στα υψώματα πάνω από το χωριό Γκράντεβο και την πόλη Μπλαγκόεβγκραντ  πρωταγωνιστής υπήρξε το 9ο ΤΕ, με διοικητή του τον Ι. Βελισσαρίου. Όμως από τους περίπου 1000 και πλέον εύζωνες, αυτού του τάγματος της Καρδίτσας, παρέμειναν μάχιμοι μόνο 79 στρατιώτες και ένας ανθυπολοχαγός. Όλοι οι άλλοι είτε σκοτώθηκαν  είτε τραυματίστηκαν. Με το τέλος του πολέμου όλη η Στρατιωτική και Πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας αναγνώρισε την μοναδική συμβολή αυτού του στρατιωτικού τμήματος στην  απελευθέρωση της Μακεδονίας  και τίμησε τον αγώνα των στρατιωτών και αξιωματικών του καθώς και την Καρδίτσα. Έτσι με την σύντομη παρουσία μας εκεί θα τιμήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, που έπεσαν εκεί και παράλληλα θα αναδείξουμε την μοναδική συμβολή της περιοχής μας στο ζήτημα της Μακεδονίας και γενικότερα στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος.