Αρχική Σελίδα ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ

Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου ιδρύθηκε το 1977 (αρ. αποφ. Πρωτοδικείου Καρδίτσας 65/19780) στο χωριό Καλλίθηρο Καρδίτσας, στο οποίο εδρεύει. Ως σκοποί του Συλλόγου έχουν τεθεί :

> Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των πνευματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων των μελών του

> Η συμβολή στην πνευματική και πολιτιστική ανέλιξη των κατοίκων του χωριού, δια της εξυψώσεως του μορφωτικού επιπέδου αυτών στο πλαίσιο των αρχών της ειρήνης και της Δημοκρατίας

> Η τόνωση και ανάδειξη των γνησίων λαϊκών παραδόσεων της περιοχής

> Η συνεργασία του με άλλους Συλλόγους, των οποίων οι σκοποί συμπίπτουν προς ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου προσπάθησε τα 33 χρόνια λειτουργίας του να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει τους παραπάνω σκοπούς μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, διαθέτοντας περιορισμένα μέσα και έσοδα.

Εντούτοις, πρωτοστάτησε στην κατασκευή του υπαίθρου θεάτρου του Καλλιθήρου (το οποίο δυστυχώς παραμένει ημιτελές), ενώ συγκάλεσε σύσκεψη των φορέων του χωριού και συνέστησε επιτροπή για την αναστήλωση του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου (έτος εγκαινίων 1857) – διαθέτοντας ως Σύλλογος σημαντικό μέρος των εσόδων του. Ο ναός σήμερα είναι πλήρως αναστηλωμένος. Το τελευταίο έτος, και αφού πρότεινε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση του αθλητικού χώρου, προχώρησε στον καθαρισμό του παρακείμενου πευκόφυτου αλσυλλίου, καθάρισε το χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου και εξωτερικό περιμετρικό χώρο αυτού, ενώ χρηματοδότησε ένα μέρος της κατασκευής των νέων αποδυτηρίων του γηπέδου. Επιπλέον, πετρόχτισε τα υπεραιωνόβια πλατάνια του παραπάνω χωριού, ανέδειξε σε βάθος 10μ. το παλαιό πηγάδι και εξωράισε όλο το χώρο των πλατάνων. Ακόμη, ξεκίνησε τον περιμετρικό του λόφου του Αγ. Αθανασίου δρόμο υγείας, ενώ καθάρισε και τη νέα περιφερειακή οδό.

Επίσης, επί 28 συναπτά έτη, κάθε Ιούλιο, διοργανώνει τις διήμερες πολιτιστικές του εκδηλώσεις «ΑΓΡΟΤΙΚΑ». Το διήμερο παρακολουθούν συνολικά τις εκδηλώσεις γύρω στα 4.000 άτομα, στις οποίες έχουν συμμετάσχει αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Αντώνης Κυρίτσης και ο Λάκης Χαλκιάς. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται αποκλειστικά από το Σύλλογο με εθελοντική εργασία και δωρεάν είσοδο. Ακόμη, έχει διοργανώσει γιορτές όπως αυτές της Πρωτοχρονιάς, των Απόκρεων, της Καθαράς Δευτέρας και της Πρωτομαγιάς, καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές και σε μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου έχει διοργανώσει χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενώντας και συλλόγους του εξωτερικού. Διατηρεί, επιπροσθέτως, και λειτουργεί χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών με συμμετοχή σε φεστιβάλ της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Κρήτης και πόλεων της Θεσσαλίας.

Ακόμη, έχει προχωρήσει στην έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας με τον τίτλο «ΣΕΚΛΙΖΑ» και διατηρεί σελίδα στο ίντερνετ. Με πρωτοβουλία του έχουν διοργανωθεί ημερίδες με τελευταίες εκείνες με θέμα το αμπέλι και το κάπνισμα, ενώ έχει προσκληθεί και σε διάφορες άλλες.

Ταυτόχρονα, έχει συμμετάσχει και συνεισφέρει οικονομικά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και βοηθά αναξιοπαθούντες ανθρώπους. Επιπλέον, έχει σταθεί οικονομικά δίπλα στην ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου «ΝΕΦΕΛΗ», στην οποία αθλούνται οι νέοι του χωριού και δε διαθέτει πόρους. Παράλληλα, όποτε του το ζητηθεί, έχει σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια και εκδήλωση πολιτιστικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου έχει θέσει τρεις μεγάλους στόχους για το μέλλον. Κατ ΄ αρχήν, η αποπεράτωση του υπαίθριου θεάτρου του Καλλιθήρου, το οποίο βρίσκεται σε μια ιδανική θέση κατόπιν μελέτης και διαθέτει άριστες προδιαγραφές για επιτυχημένες παραστάσεις. Η ολοκλήρωσή του θα έδινε πολιτιστική πνοή στο Νομό Καρδίτσας και ανάπτυξη στο Καλλίθηρο. Σημαντικότατος στόχος είναι και η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου – ιστορικού αρχείου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξεύρεση του χώρου, ο οποίος θα το στεγάσει. Τέλος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου έχει δημοσιεύσει και προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση του αθλητικού πάρκου, η οποία δε μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις δυνάμεις μόνο του Συλλόγου.

Κύριες ετήσιες δράσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου

1) Πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» : Αποτελούν την κορυφαία ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου. Διοργανώνονται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιθήρου από τις αρχές του 1980, σχεδόν 30 χρόνια, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Η ευθύνη της διοργάνωσης και το κόστος αναλαμβάνεται πλήρως από τον Σύλλογο. Στα «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» εμφανίζονται δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες όπως η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Αριστόπουλος, ο Τζαμάρας κ.α. Επίσης παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα, χορευτικά τμήματα από διάφορες περιοχές και ομιλίες ποικίλης θεματολογίας. Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη και διατίθενται φαγητά και ποτά.

2) Τα τρία τελευταία χρόνια ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου έχει ξεκινήσει και διοργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά. Η εκδήλωση γίνεται την 1η Μαϊου στο «Λαγκάδι», ένα υπέροχο δάσος βελανιδιάς δίπλα στο Καλλίθηρο, όπου υπάρχει και το υπαίθριο θέατρο Καλλιθήρου.

3) Διοργάνωση ετήσιου χορού το πρώτο δίμηνο κάθε νέου έτους με παρουσίαση παραδοσιακών χορών και ζωντανή μουσική.

4) Εκδρομές πολιτιστικού χαρακτήρα με τις δύο τελευταίες να πραγματοποιούνται στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και την Κωνσταντινούπολη.

5) Ημερίδες ποικίλης θεματολογίας όπως γεωργίας, υγείας, πολιτισμού.

6) Τριμηνιαία έκδοση της εφημερίδας του Συλλόγου «ΣΕΚΛΙΖΑ».

7) Συνδιοργάνωση και συμμετοχή σε ποικίλες εκδηλώσεις και ημερίδες που διοργανώνονται στο Καλλίθηρο από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

8) Κοινωφελή δράση, έργα ανάπλασης, προώθηση ζητημάτων που αφορούν το Καλλλίθηρο.

Ο Πρόεδρος

Ντελής Ιωάννης

Ο Γ. Γραμματέας

Κων/νος Παπαλέξης

 
Διαφημιση
Διαφήμιση
Ποιοσ Ειναι Online;
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους