Παύλος Κάβουρας

Καθηγητής Μουσικών Σπουδών

Βιογραφικό

Ο Παύλος Κάβουρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το επιστημονικό του έργο κινείται ανάμεσα στην ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία, τη μουσικολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και τις πολτιστικές σπουδές. Είναι ιδρυτής και διετέλεσε διευθυντής (από την ίδρυσή του έως σήμερα) του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο ΕΚΠΑ.

Μετείχε ως κύριο ή συνεργαζόμενο μέλος σε πολλά διεθνή έργα με αντικείμενο τις διαλέξεις, τη διδασκαλία και την εθνογραφική έρευνα, καθώς  και άλλες θεσμικές συνεργασίες στο πεδίο της διαχείρισης της σχέσης ανάμεσα στις τέχνες και την εκπαίδευση. Είναι επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Εθνομουσικολογίας του UCLA από το 2016, ενώ το 2015 περιόδευσε τις ΗΠΑ δίνοντας διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής στα πανεπιστήμια του Harvard, Michigαn, Illinois, Stanford και California (UCLA). Από το 2012 έως σήμερα,  τα επιστημονικά, καλλιτεχνικά και φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα τον οδήγησαν σε μια συστηματική ενασχόληση με τα θέματα της μετανάστευσης και της ετερότητας, στην οποία χρησιμοποιεί τη μουσική και τον κινηματογράφο ως πεδία κατανόησης των Άλλων και ως συγκεκριμένα οχήματα για την επίτευξη αυτογνωσίας. Διεξήγαγε επιτόπια εθνογραφική έρευνα στην Ελλάδα (Κάρπαθος, Θράκη, Λέσβος και Ανατολική Μακεδονία) τις ΗΠΑ (ελληνική παροικία της Νέας Υόρκης), τη Νοτιοδυτική Ινδία (Κέραλα) και πρόσφατα στην Αίγυπτο. Το 2019 ορίστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας και παρέστη με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα για τον Πολιτισμό στο Συνέδριο των Αρχίων Πολιτισμών του κόσμου (Ancient Civilizations Academic Forum) στη Λα Παζ της Βολιβίας. Από το 2019, είναι υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες στα αγγλικά και τα ελληνικά  και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της εκδοτικής σειράς «Εθνομουσικολογικά–Ανθρωπολογικά» στις Εκδόσεις Νήσος. Οριμένα από τα δημοσιευμένα έργα του είναι: Ghlendi and Xenitia: The Poetics of Exile in Rural Greece, Τρίκστερ και Κάιν: Μια μουσική αλληγορία, Φολκλόρ και παράδοση: ζητήματα ανα-παράστασης της μουσικής και του χορού,  Ethnographies of Dialogical Singing, Dialogical Ethnography και Αλληγορίες της νοσταλγίας: μουσική, παράδοση και νεωτερικόττητα στη Μεσόγειο. Οι τελευταίες συμμετοχές του σε διεθνή ερευνητικά έργα είναι στα προγράμματα  “Performigrations: People Are the Territory” (European Union – Canada Programme for Cooperation in Higher Education and Vocational Training, 2014-2016). “ARISTEIA II, Western Art Music at the Time of Crisis: An Interdisciplinary Study of Contemporary Greek Culture and European Integration” (WestArtMus 2014-2015), “Video Life Stories of Immigrants” (Hellenic Ministry of the Interior 2012-2013).