«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

26

Φεβρουάριος

Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» Πύργου Ηλείας

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 - Ώρα 8.30μμ.

Τα μέλη της ομάδας στελέχωσαν επί 11 συνεχόμενα χρόνια την βασική θεατρική ομάδα του πρώην «Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Πύργου» του Δήμου Πύργου, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 200, ενώ στα τέλη του 2011 ιδρύθηκε από τα ίδια τα μέλη η Ομάδα Θεάτρου «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» με τη μορφή του σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η θεατρική ομάδα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα 21 παραστάσεις με έργα του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, οι οποίες παρουσιάζονται στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΤΟΥ Πύργου, ενώ κάποιες από αυτές έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Καλαμάτα, Ολυμπία, Ανδρίτσαινα, Κρέστενα).
Το ενεργό δυναμικό της αποτελείται αποκλειστικά από ερασιτέχνες ηθοποιούς, συνεργάζεται, όμως, πάντοτε με επαγγελματίες σκηνοθέτες, ενδυματολόγους, μουσικούς, τεχνικούς κλπ.
Το καλοκαίρι του 2008 η ομάδα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με την παράσταση του έργου «ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ, ως εναρκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εκτενής αναφορά-ρεπορτάζ του Γιώργου Βιδάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 13/3/2009,με τον τίτλο «Αξιοθαύμαστοι ερασιτέχνες στον Πύργο», με αφορμή την παράσταση της ομάδας με το έργο του Στανισλάβ Στρατίεβ «Το σακάκι που βελάζει» που παρουσίασε η ομάδα το Μάρτιο του 2009.
Το καλοκαίρι του 2023 η Ομάδα συμμετείχε εκ νέου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, ενώ τη σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής ανέλαβε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες της σύγχρονης εποχής, ο Ηλίας Ανδριόπουλος.
 

Συντελεστές

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Η απόδοση βασίστηκε στη μετάφραση του Φώτου Πολίτη.
Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη
ΔΙΑΝΟΜΗ
(κατά σειρά εμφάνισης):
Οιδίπους: Νίκος Λαϊνόπουλος
Ιερέας: Άγγελος Γκοτσίνας, Κώστας Ντεβενέζος
Κορυφαίες Χορού: Δώρα Λοΐζου, Γεωργία Καράμπελα, Μαρίσια Νεοφωτίστου
Κρέων: Ευάγγελος Κωνσταντίνου
Τειρεσίας: Μαρία Μαντά
Ιοκάστη: Παναγιώτα Τόκα
Άγγελος: Φανή Ζάγκλη
Θεράπων Λάιου: Σοφιανός Δημόπουλος
Εξάγγελος: Κώστας Μπιλάλης
Αντιγόνη: Ραφαέλα Βουργουτζή
Ισμήνη: Ανδριάνα Γιατρά
Χορός: ο θίασος

Η υπόθεση του έργου

Η τραγωδία Οιδίπους τύραννος είναι έργο του Σοφοκλή. Κεντρική ιδέα είναι η θέση πως ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του. Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, είχε πάρει χρησμό πως το παιδί που θα γεννούσε με την Ιοκάστη θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Έτσι, όταν ο γιος τους γεννήθηκε, τρύπησαν τα πόδια του και τον άφησαν έκθετο στον Κιθαιρώνα. Κάποιος βοσκός βρήκε το βρέφος, το έσωσε και το έδωσε σε άλλο βοσκό, που το παρέδωσε στον αφέντη του, τον βασιλιά της Κορίνθου. Αυτός το μεγάλωσε σαν παιδί του. Όταν ο Οιδίπους μεγάλωσε, αμφιβάλλοντας για την καταγωγή του, πήγε στο μαντείο των Δελφών, όπου πληροφορήθηκε πως υπήρχε χρησμός σύμφωνα με τον οποίο έμελλε να σκοτώσει τον πατέρα του και να παντρευτεί τη μητέρα του. Θέλοντας να αποφύγει την πραγματοποίηση του φοβερού αυτού χρησμού, δεν επέστρεψε στην Κόρινθο και σ' εκείνους που θεωρούσε γονείς του. Στον δρόμο του όμως συνάντησε και αμυνόμενος σκότωσε τον Λάιο, αγνοώντας πως είναι πατέρας του. Όταν έφτασε στη Θήβα, έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας και κέρδισε τη βασιλεία της πόλεως, παίρνοντας την Ιοκάστη γυναίκα του και αποκτώντας μαζί της τέσσερα παιδιά. Τη Θήβα έπληξε όμως φοβερός λοιμός, υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο δολοφόνος του Λαΐου. Ο Οιδίπους αναλαμβάνει να τον βρει και να σώσει την πόλη. Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου, ο ήρωας ανακαλύπτει πως είναι πραγματικά ο ίδιος. Όχι μόνο είναι ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται, εκλιπαρώντας για εξορία και ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών του.