Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

Πανηγυρικά και με τις ευχές όλων για ακόμα ανοδικότερη πορεία του θεσμού ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου, η 55η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της διοργάνωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Τη λήξη κήρυξε ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος ο οποίος τόνισε πως «Για μία εβδομάδα, η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κάθε τέλος δημιουργεί την προσμονή για μια νέα αρχή. Ευχαριστούμε την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, τους εθελοντές, τα χορευτικά συγκροτήματα. Για μία εβδομάδα είχαμε ανταλλαγή πολιτιστικών μηνυμάτων. Ο πολιτισμός ενώνει. Μας δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που μας απασχολούν. Κηρύσσω τη λήξη και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ μαζί».

Στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, εμφανίστηκαν επί σκηνής ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας παρουσιάζοντας Αποκριάτικα δρώμενα από την περιοχή του, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης Καραγκούνικα, ο Λαογραφικός, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι» που επέλεξε για το πρόγραμμά του Αριδαία-Πέλλα καθώς και τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα από την Ουκρανία («Folk Dance Ensemble Barvograi»), τη Βουλγαρία («Folk Dance Group Chudesiya»), την Ταϊλάνδη («Buriram Rajabhat University») και τη Σερβία («KUD mladih Novi Pazar») που εντυπωσίασαν το κοινό.

Με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο και αυτές τις όμορφες εικόνες έπεσε η αυλαία της 55ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια η οποία ήταν αφιερωμένη στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.
Ήταν ένα γιορτινό και πολύ ξεχωριστό επταήμερο εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του οποίου η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλαδικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

Πρωταγωνιστές της διοργάνωσης ήταν τα 41 χορευτικά συγκροτήματα (ελληνικά και ξένα), που συμμετείχαν με παραστάσεις τόσο στην πόλη όσο και σε 14 συνολικά χωριά του Νομού, και οι 1.000 και πλέον χορευτές τους που έδωσαν την ψυχή τους επί σκηνής και όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει πραγματικά τους λαούς.
Παρουσίασε η Βανέσσα Στυλοπούλου.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. Μανώλη Στεργιόπουλου
«Μας άφησε σπόρο γερό ο Καραϊσκάκης.
Σ΄ αυτό το ταξίδι στον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και το φολκλόρ, η Καρδίτσα, επί επτά ημέρες, έδειξε περίτρανα το ταλέντο της, το φιλότιμο και τη φιλοξενία της σε όλο τον κόσμο.
Γίναμε όλοι μια πραγματική αγκαλιά και στείλαμε το μήνυμα πως αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα μπορεί να φέρει την ειρήνη παντού. Να κάνει την αλληλεγγύη τρόπο ζωής και τη συναδέλφωση μονόδρομο.
Πόσο τραγικά επίκαιρα γίνονται, αλήθεια, χρόνο με το χρόνο τούτα τα μηνύματα;
Τα τύμπανα του πολέμου δεν λένε να σιγάσουν, η μία κρίση διαδέχεται την άλλη (υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, κλιματική), ένας νέος κόσμος αναδύεται φέρνοντας στη ζωή μας τεράστιες αλλαγές και ανατροπές.
Εμείς, όμως, θα ορθώσουμε και πάλι ανάστημα, όπως έκαναν ανά τους αιώνες πάντα οι άνθρωποι απέναντι σε κάθε κίνδυνο και απειλή. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα αντισταθούμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, διατηρώντας αλώβητη την ψυχή μας και παραμένοντας άνθρωποι.
Μια μορφή αντίστασης δεν είναι, άλλωστε, και αυτή η Γιορτή; Η Καρδίτσα, κόντρα στα σημεία των καιρών και τις δυσκολίες της εποχής, επιμένει πολιτιστικά. Συνεχίζει να υπηρετεί την παράδοση, να συμβάλει στη συναδέλφωση μεταξύ των λαών καθώς και στη γνώση και στην ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ τους, αλλά και να αποτελεί ταυτόχρονα ένα φωτεινό παράδειγμα συνεργατισμού και εθελοντισμού.
Με αυτά τα λίγα λόγια θα κάνω έναν σύντομο απολογισμό γι ΄ αυτές τις επτά ημέρες γιορτής και γι ΄ αυτούς τους τέσσερις μήνες προετοιμασίας που προηγήθηκαν.
Σαράντα ένα χορευτικά συγκροτήματα, τέσσερα ξένα (από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη και την Ουκρανία που μας συγκίνησε βαθιά με τη χορευτική αναπαράσταση του πολέμου, που μας παρουσίασε), οχτώ ελληνικά (από τις Σέρρες, το Καρπενήσι, τη Δράμα, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα) και 29 τοπικά, χίλιοι και πλέον χορευτές, 23 χορηγοί, 20 εθελοντές και ατελείωτες ώρες δουλειάς, αγωνίας, αφοσίωσης στον κοινό στόχο.
Αλλά και μπόλικο μεράκι και περίσσευμα ψυχής από όλους μας, που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε αριθμούς αλλά αποτελούν το βασικότερο υλικό πάνω στο οποίο ΄΄χτίζεται΄΄ όλο το υπόλοιπο ΄΄οικοδόμημα΄΄.
Φίλες και φίλοι,

Όλη αυτή η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξη των συνδιοργανωτών μας: της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας καθώς επίσης και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς μας που φέτος που ήταν περισσότεροι από ποτέ και στάθηκαν δίπλα μας πολύτιμοι συμπαραστάτες προκειμένου να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ευχαριστούμε: τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τη ΒΙΟΛΑΝΤΑ Cookies, την Μάντζιος Τεχνική Α.Ε., την Παπαγιάννης Κατασκευαστική, τη Βιομηχανία Γάλακτος «ΟΜΗΡΟΣ», το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ, τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, την Επιχείρηση Παραγωγής Τροφίμων DAMAVAND A.E., τη Βιομηχανία Παραγωγής Λιπασμάτων BHP Organic Fertilizers, το Κατάστημα Ηλεκτρικών ΖΟΡΜΠΑΣ, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία JOIN US, το Κατάστημα Ηondos Center Καρδίτσας, την Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, το Πρατήριο Καυσίμων Μουταρέλος, το Οινοποιείο Γιώργου Καραμήτρου & ΣΙΑ ΟΕ, την Agroland Α.Ε. ΑΦΟΙ Χρ. Κατσή, την Εταιρεία ΚΛΙΑΦΑΣ Αναψυκτικά, την «ΕΥΩΔΙΑ» Αρωματικά Φυτά και τη Βησσαρία Βαϊοπούλου και, τέλος, το Κατάστημα Ρούχων «DESSANERO»
Ευχαριστούμε θερμά τους Χορηγούς Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ, ΕΡΤ Λάρισας. Όπως και όλο τον τοπικό Τύπο για την προβολή της διοργάνωσης.
Επίσης, ευχαριστούμε:
>Την Τροχαία Καρδίτσας, τη Δημοτική Αστυνομία Καρδίτσας, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη στήριξή τους.
>Τον ηθοποιό, σκηνοθέτη Παύλο Βησσαρίου για τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια στην τελετή έναρξης
>Το Θέατρο Όψεις για την ευγενική χορηγία των σκηνικών
>Τον Νίκο Κωτούλα για τη σχεδίαση της Αφίσας και των προσκλήσεων
>Τη Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας
>Τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Άρτεμις»
>Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά, ξένα και ντόπια, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση
>Όλους τους τοπικούς Συλλόγους που φιλοξένησαν χορευτικά συγκροτήματα στα χωριά τους
>Όλους τους μουσικούς
>Τους συνοδούς των ξένων χορευτικών, όπως και όλους τους εθελοντές που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης
> Τον Ταμία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Χρήστο Τσιαλούκη και τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής Γιάννη Γλυνό για όλα όσα προσέφεραν όπως και τον Δημήτρη Μαρρά, τον άνθρωπο-΄΄κλειδί΄΄ στις επαφές μας με τα ξένα χορευτικά
>Τη Βανέσσα Στυλοπούλου για την παρουσίαση, τις μεταφράσεις και συνολικά για την αδιάκοπη προσφορά της στη διοργάνωση
>Και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, στο κοινό των Καραϊσκακείων, που στηρίζετε διαχρονικά το θεσμό.
Με την ευχή να υπάρχει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και του χρόνου να είναι όλα πιο φωτεινά και όμορφα και, φυσικά, ο θεσμός αυτός να έχει μια ακόμα πιο ανοδική πορεία, όπως του αξίζει, καλή αντάμωση τον Ιούνιο του 2024, στα 56α Καραϊσκάκεια».